Gazete Emek- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın İş ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin de aralarında bulunduğu 14 basın meslek örgütü, Onur Yürüyüşü’nde AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın boğazına bastırılarak gözaltına alınması özelinde, gazetecilere yönelik polis şiddetini protesto etmek amacıyla Ankara Valiliği önünde bir araya geldi. Valilik önünde yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmemesi üzerine açıklama, Abdi İpekçi Parkı’nda yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) temsilcileri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin de katıldığı açıklamada “Nefes alamıyoruz gazetecilik boğuluyor” pankartının yer alırken sık sık “Özgür basın susturulmaz”, “Nefes almak istiyoruz” sloganları atıldı.

“YAŞANANLAR ÇOK TEHLİKELİ BİR BOYUTA ULAŞTI”

MA’nın aktardığı habere göre, basın meslek örgütleri adına ortak açıklamayı TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda yaptı. Mayda, gazeteciye şiddet uygulayan kamu görevlilerinin suç işlediğine dikkat çekerek, “Bu gidişe hep birlikte dur demeliyiz. Türkiye’de haklarını aramak için sokağa çıkan yurttaşları takip edip haberleştirmek gazetecinin kamusal görevidir. Meslektaşlarımız son günlerde tüm toplum adına bu görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalmaya başladı. Yaşananlar çok tehlikeli bir boyuta ulaştı” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLER GÖREVLERİNİ YAPARKEN ÖLÜMLE DE YÜZ YÜZE KALIYOR”

İstanbul Taksim’de yapılmak istenen Onur Yürüyüşü eylemini izlemeye çalışan çok sayıda gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığını anımsatan Mayda, şunları kaydetti:

“Artık gazeteciler görevlerini yaparken ölümle de yüz yüze kalıyor. Bunun son örneği Taksim’deki protestoları takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın uğradığı şiddettir. Haksız ve hukuksuz şekilde Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı meslektaşımızın boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergiledi. Amerika’da bir polis tarafından aynı yöntemle boğazına çökülerek öldürülen George Floyd’un görüntüleri tüm dünyada infial uyandırmışken, ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulaması hepimizi derinden endişelendirmektedir.”

Eylemi düzenleyen gazeteci meslek örgütleri şöyle:

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği.

Editör: TE Bilişim