Gazete Emek-  Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), DİSK Araştırma Merkezinin (DİSK-AR) Kod-29 ile ilgili çalışmalarında kullanmak üzere yaptığı bilgi edinme başvurusunu reddetti. Kurum, 2015-2019 yılları arasında işten çıkarma sayıları ve nedenlerini ticari sır olacak bilecek nitelikte bilgi oldukları gerekçesiyle reddetti.

DİSK-AR, Kod-29’un ayrıntılarına ulaşmak için bir dizi girişimde bulundu. İlk olarak 17 Mart’ta CİMER aracılığıyla Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında SGK’ye başvurdu ve 2019 ile 2020 yıllarında Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin cinsiyete göre sayılarını istedi. SGK, 2 Nisan’da bu verileri paylaşarak başvuruyu cevapladı.

DİSK-AR, 6 Nisan’da “2020’de Kod-29 kıyımı: 143 bini erkek, 34 bini kadın toplam 177 bin işçi” başlıklı bir bülten ile bu verileri raporlaştırdı.

“KİŞİSEL VERİ İLE TİCARİSIR NİTELİĞİNDE OLAN VERİ”

DİSK-AR, Kod-29 uygulamasının tüm işten çıkarmalar içindeki payını öğrenmek amacıyla 6 Nisan’da CİMER aracılığıyla SGK’dan 2015-2019 yılları arasında tüm işten çıkarma kodlarına göre işten çıkarılan işçilerin sayısını talep etti.

Ancak SGK 14 Nisan tarihli cevabında istenen bilgilerin özel bir çalışma, araştırma ve analiz gerektirdiğini ileri sürdü. Ayrıca talep edilen bilgileri “kişisel veri ile ticari sır niteliğinde olan veri” kapsamında değerlendirdi. Bilgi vermeyi reddetti.

Bunlar SGK’nin verebileceği hazır bilgilerdir

İstenen bilgiler ayrı bir inceleme ve araştırma yapılmaksızın SGK’nin verebileceği hazır bilgiler olduğunun altını çizen DİSK-AR, “İşten çıkarma sayıları SGK’nin elektronik ortamda derlediği bilgilerdir ve zaten hazırda bulunuyor. Nitekim SGK 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait bilgileri kendisi de açıkladı” dedi.

Kod-29’a göre son üç yıla göre zaten açıklanan bilgilerin diğer kodlara ve yıllara göre açıklanmamasının bilgi saklamaktan öte bir anlam taşımadığını vurgulayan DİSK-AR, “Öte yandan talep ettiğimiz bilgiler anonim ve genel nitelikli olup kişisel ya da ticari sır olarak nitelenmeleri akıl ve hukuk dışıdır” diye ekledi.

Kararın kabul edilemez olduğunu söyleyen DİSK-AR, şu soruları yöneltti:

-SGK işçilerden ve kamuoyundan bilgi saklayarak ne yapmak istiyor?

-SGK’nin elinde hazır olarak bulunan bilgiler kamuoyu ile neden paylaşılmıyor?

-SGK Kod-29’un vahametini mi örtmek istiyor?

-Bunu neden yapıyor? İşverenleri mi koruyor?

-SGK’yi şeffaf davranmaya çağrıtan DİSK-AR, iktidara da şu çağrıda bulundu:

“Göreviniz Kod-29 ile ilgili gerçekleri gizlemek değil bu zulme son vermektir. İşverenlerin tek taraflı beyanı ile hiçbir işçi damgalanarak işinden olmamalıdır. İşten çıkarma yasağındaki tüm istisnalar derhal kaldırılmalı, işverene kanıtlama yükümlülüğü ve etkin denetim getirilmelidir. Aksi halde yaşanacak yeni mağduriyetlerin sorumlusu ülkeyi yönetenler olmaya devam edecektir.”

Kaynak: Emekçiler.net 

Editör: TE Bilişim