Gazete Emek-HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezevinden Alman Bild Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş, 2019 seçimlerinde adaylığına ilişkin de konuştu. 

Bir yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Alman Bild gazetesine konuştu. Demirtaş, cezaevi şartları, Türkiye´nin dış ve iç politikadaki durumu ve 2019´da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

Demirtaş, "2019’daki seçimlerde hapishaneden çıkıp aday olabileceğinize inanıyor musunuz?" sorusuna "Ben bir mücadele insanıyım. Herhangi bir yere aday olup olmamam önemli değildir. Koşullarım ne olursa olsun insan hakları, demokrasi ve barış için mücadele etmeye devam edeceğim. Şu anda herhangi bir görev için aday olma gibi bir planım yok" diye cevap verdi.

Türkiye'de merkez partillerin Kürt halkının inkarı üzerinden politika yapıtığını ve çözümü zorlaştıran şeylerden birinin de bu olduğunu söyleyen Demirtaş, CHP'yi eleştirip "Evrensel demokrasiyi tam anlamıyla savunabilen sosyal demokrat bir parti olsaydı, Türkiye’nin birçok sorununun çözümü daha kolay olurdu" dedi.

Yargıçların büyük bir kısmının iktidarın hışmından korktuğu için HDP'lilere karşı adil bir yargılama yapamadıklarını söyleyen Demirtaş, "14 aydır hakkımda devam eden 34 ayrı davanın (tutuklu olduğum dava dahil) hiçbirinde halen bir kez bile hakim karşısına çıkarılmadım. Tutukluluğumu fiili cezaya dönüştürmek istiyorlar. Duruşmalarda yargılanmaktan çok bir yargılama yaparak AKP’yi teşhir etmemden korkuyorlar" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim