Gazete Emek- İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Taksim’de bulunan Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. Beyoğlu Kaymakamlığı, dün kadınların yürüyüşünü yasakladığını duyurduktan sonra bugün yürüyüş güzergahını kısaltarak yasağı kaldırdı. Bunun üzerine binlerce kadın Tünel Meydanı’nda bir araya geldi.

“Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atan kadınlar giydikleri ve taşıdıkları dövizlerle alanı mor renge boyadı. Kadınlar yürüyüş öncesi dakikalarca zılgıt, alkış ve ses çıkarma eylemi yaptı. Ellerindeki erbaneler ile alana gelen kadınlar ise alana ayrı bir renk kattı.

‘BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ’

“Bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok” pankartını açarak İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık  “İsyan var”, “Kadını doğayı katleden aynı”, “Şili’de Arjantin’de her yerde yaşamak istiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” ve “Öz savunma hakkımız sopa sopa alırız” dövizlerini taşıdı.

Saat 20.07 sıralarında polisler basın açıklamasının ardından dağılan kadınlara biber gazıyla müdahale etti.

DERSİMLİ KADINLAR SEYİT RIZA MEYDANI'NDA BİR ARAYA GELDİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Dersim'li kadınlar tarafından da Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile gerçekleştirildi. Kadınlara yönelik şiddet ve katliamlar Dersim'de de protesto edildi. Dersim'de bulunan kadın ve emek örgütleri ortak açıklama yaptı. Burada konuşan DİSK Genel İş Şube Başkanı Şükran YIlmaz, kadınlara yönelik şiddetin artarak devam ettiğini söyledi. 

Şiddete sömürüye karşı yıllardır mücadele ettiklerini belirten Yılmaz, "Kadınlar, şiddete, sömürüye karşı, yaşamın özgür özneleri olma mücadelesini uzun yıllardır ve aralıksız bir biçimde sürdürmektedir. Kadın hak ve özgürlüğüne dair bugün ne varsa tümü bu mücadelenin sonucudur. Kadınlar bugün de bu kararlı mücadeleyi sürdürmektedir. Nitekim kadın emeğinin gaspı ve bedeninin denetimine dayalı, tarihsel arka planı çok güçlü eril zihniyetin kadınlar üzerinde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolu yine sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. Dünden bugüne dünyanın dört yanında kapitalist ataerkil sisteme karşı gelişen ve kazanıma ulaşan tüm direnişlerde kadınların en önde yer alması bunu kanıtlamaktadır." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim