Gazete Emek- AKP ve MHP’nin hazırladığı ve Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen “ittifak yasa teklifi”ne CHP ve HDP’den muhalefet şerhi geldi.

CHP teklifin seçim güvenliği tehlikesi oluşturacağını belirtirken, HDP teklifle getirilmesi planlanan değişikliklerin “hileye yol açacağını” söyledi.

AKP- MHP ortaklığıyla hazırlandıktan sonra Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen 2019’da yapılacak seçimlerde siyasi partilerin ittifak yapabilmelerinin önünü açan “ittifak yasa teklifi”ne CHP ve HDP’den muhalefet şerhi geldi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre CHP, teklifte yer alan maddelerin tümüne muhalif olduğunu belirtti.

CHP’li komisyon üyeleri Murat Emir, Uğur Bayraktutan, Fatma Kaplan Hürriyet, Akın Üstündağ, Muharrem Erkek ve Tufan Köse tarafından Anayasa Komisyonu Başkanlığı’na sunulan muhalefet şerhinde sandıkların taşınması, oy pusulaları, mühürsüz oy pusulaların geçerliliği noktalarına dikkat çekildi.

CHP’li üyelerin şerhinde yer alan bazı tespitler şöyle:

Değişiklik ile birleşik oy pusulaları ve oy zarfları filigranlı kağıttan olacaktır. Bu düzenleme tek başına ek bir güvence gibi görünse de oy verme günü arkası sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş olan oy pusulalarını geçerli kılan düzenleme ile birlikte düşünüldüğünde sadece “seçimlere dair güvenliğin sağlandığı manipülasyonu” için yapılmaktadır. Bu sebeple oy pusulaları ve oy zarfları filigranlı kağıttan olabileceği gibi bu durum diğer güvenceleri ortadan kaldırmamalıdır.
Oy pusulalarının arkasının mühürlenmesi sandık kurullarının temel görevlerindendir. Oy verme süresince seçmenin baskı altında olmaması, özgür iradesi ile oy kullanabilmesinin güvenceye alınması gibi güvenceler ancak “geçerli oy”dan bahsedildiğinde mümkündür. Kamu görevlileri ve partili müşahitlerden de oluşan sandık kurullarının oy pusulalarını ihmalen mühürleyemeyeceği düşünülemez. Bu düzenleme “ihmale teşvik düzenlemesidir.”


Bu düzenleme ile ittifak alanının içinde olmak kaydıyla herhangi bir yere mühür basılmış olması oy pusulalarını geçerli hale getirmektedir. 1 Kasım 2015 seçimlerinde çeşitli siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından 3 binin üzerinde sandıktaki sonuçlarla ilgili ve bazı seçim çevrelerindeki toplam sonuçlarla ilgili YSK’ye yaklaşık 30 itirazda bulunulmuştur. Çoğu itiraz dilekçesinde tutanaklarda hata olduğu iddia edilmiş, bazıları ise oy sayım işleminde hata yapıldığını iddia etmiştir. Önerimiz, yalnız ittifak alanı içerisine ‘EVET’ mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilmemelidir.


HDP’li komisyon üyelerince hazırlanan muhalefet şerhinde de teklifte yer alan maddelerin tek tek seçimlere etkisinin nasıl olacağı anlatıldı.

Şerhte, yapılan düzenlemelerle ‘seçim hilelerine zemin hazırladığı’, ‘sandıkların taşınması ile özellikle HDP’li seçmenlerin haklarının olumsuz etkileneceği’, kolluk güçlerine ilişkin madde ile ise de ‘muhalefetin sandıktan uzaklaştırılabileceği’ne dikkat çekildi.

HDP de teklifin geri çekilmesini istedi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim