Gazete Emek- Urfa, Halfeti’de gözaltına alınanlarla görüşen avukat Sözen, işkence izlerinin tespit edilebilmesi için şüphelilerin acilen Adli Tıp’a sevk edilmesi gerektiğini talep ettiklerini, bu talebe halen yanıt gelmediğini söyledi. Gözaltı süreleri uzatıldı.

Urfa, Halfeti’de gözaltına alınanların işkenceye maruz kaldığına iddialarla ilgili bianet’e bilgi veren avukat Ergin Sözen, 20 kişinin gözaltı süresinin uzatıldığını ifade etti.

Sözen, Sulh Ceza Hakimliği’nin gözaltı süresinin uzatılmasına dair kararında da işkence iddialarına yer verdiğini belirtti:

“Hakim, savcılığa tavsiyede bulunarak, şüphelilerin, tutuldukları Urfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden başka bir yere gönderilmeleri gerektiğini ifade etti. İşkence o kadar bariz ki hakim bile şikayeti zapta geçirmek zorunda kaldı.”

İşkence iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldı

Halfeti’de hem gözaltında tutulanlarla hem de avukatlarla görüştüklerini belirten ÇHD Antep Şubesinden Ergin Sözen, savcılığın işkence iddialarına dair soruşturma başlattığını da söyledi.

Bu soruşturmanın selameti açısından işkence gördüğünü beyan eden şüphelilerin, izlerin kaybolmaması için acilen Adli Tıp Kurumuna sevk edilmesi gerektiğini talep ettiklerini ifade eden Sözen, bu taleplerine halen yanıt verilmediğini ekledi:

“Bu talep henüz değerlendirme durumunda. Biraz daha bekletip emarelerin kaybolmasını bekleyip üstünü örtmeye çalışıyorlar…”

“Size anlatamam, kadın avukata anlattım”

Avukat Sözen, gözaltındaki beş kişiyle görüştüklerini, işkence izlerinin gözle görülür durumda olduğunu belirtti:

“Görüştüğümüz beş kişi de bize işkence iddialarının hepsini anlattı. 60 yaşlarındaki C. operasyon düzenlenen eve iftar için Suruç’tan gittiğini anlattı. Alnının sol tarafında morluklar, darp izi vardı, kaşı açılmış ve dikiş atılmıştı. Gömleği ve atleti yırtıktı, üzerinde kan izleri vardı. Ama avukat geldi diye gömleğinin önünü iliklemeye çalıştı, şoktaydı kendini zor ifade ediyordu. Evden itibaren dövülmeye başladıklarını anlattı. Emniyette ne yaptıklarını sorduk, cevap vermedi.

“Görüştüğümüz kadın bir şüpheli ise maruz kaldığı işkenceyi bize anlatamayacağını söyledi, ‘Sizden önce kadın avukata anlattım’ dedi."

“Her şey hukuka uygun”

Avukat Sözen, işkencenin elektrik verme gibi yöntemlerle gerçekleştiğine dair iddialarla birlikte zorla beyan alma durumunun da yaşandığını, avukatların bu yöntemle ilgili savcıyla ve Emniyet yetkilileriyle görüştüğünü ancak “Her şey hukuka uygun” cevabını aldıklarını ifade etti.

Ergin Sözen, Urfa’da daha önce başka müvekkillerinden de bu türde şikayetlerini dinlemiş olduklarını da sözlerine ekledi.

Başka şubeye sevk talebi reddedildi

Olaya dair açıklama yapan Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, soruşturma kapsamında üçü çocuk 22 kişinin serbest bırakıldığını, bir kişinin de sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandığını ifade etti.

Gözaltına alınmış olan 20 kişinin ise gözaltı süresi ikinci kez uzatıldı. Hakimliğin, şüphelilerin başka şubeye sevk edilmesi talebi ise savcılıkça kabul görmedi.

“Taranan araçta 82 kurşun izi vardı”

Avukat Ergin Sözen, bu olayla bağlantılı üç ayrı soruşturma yürüdüğünü anlattı:

“18 Mayıs’ta sabaha karşı 02.00 civarında, yasadışı örgüt üyelerinin barındığı istihbaratıyla Halfeti’nin  Dergili (Derto) mahallesinde bir eve operasyon düzenleniyor. Yetkililer bu olayda çatışma çıktığı ve iki örgüt üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

“Ardından evde bulunan herkes ve misafirleri gözaltına alınıyor. Sabah 06.00’ya kadar kolluk güçlerinde darp edildiklerini anlattılar. İşkence izleri kendileriyle görüşen avukatlarca da tespit edildi. Urfa TEM Şubede de elektrik vermeye kadar uygulamalar sözkonusu oluyor. “Ertesi gün çevre köylerinden de insanlar gözaltına alınıyor. İlk soruşturma bu çatışma iddialarına dair açılmış durumda.

“İkinci soruşturma da Suruç’ta mevsimlik işçilerin taranmasıyla ilgili. Tarlaya giderken araçları durduruluyor ve şoför araçtan iner inmez ateş açılıyor. Yedi ağır yaralı var. Araçta 82 adet kurşun izi tespit ediliyor Hastaneye sevk edildiklerinde kendilerine, ‘Kusura bakmayın şehidimiz var’ dendiğini anlatıyorlar. 

“İşçilerin keyfe keder taranmasına dair de, yine Urfa Cumhuriyet Başsavcılığınca ikinci bir soruşturma yürüyor. Üçüncü soruşturma da işkence iddialarına ilişkin.”


Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim