Gazete Emek- Tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’ye yönelik kapatma girişimine dair DW Türkçe’den Burcu Karakaş’ın sorularını yanıtladı.

Demirtaş, “Siyasallaşmış yargı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında bizim lehimize verilmiş ihlal hükümlerini tanımazken kapatma davasında aynı mahkemeye atıf yapılması tam bir çelişki ve ikiyüzlülüktür” diye konuştu.

“SİYASİ BİR DAVA”

Kapatma davasına konu gerekçelerle ilgili değerlendirmesi sorulan Demirtaş, “İddiaların tamamı asılsızdır, hukuksuzdur ve siyasi yoruma dayalıdır. HDP, anayasal bir Türkiye partisidir. Muhalif kimliğiyle beraber, demokrasi ve evrensel hukuka da tümüyle saygılıdır. Bu davanın asıl amacı, Cumhur İttifakı’na seçim kazandırmaktır. Bütünüyle siyasi bir davadır. Zaten MHP’nin baskısıyla açıldığını da aleni bir şekilde görüyor ve biliyoruz. Umarım Anayasa Mahkemesi, bu utanç davasını reddederek demokrasiyi koruma amacına hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Eylem Planı hatırlatılan ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili yorumu sorulan Demirtaş, “İnsan hakları eylem planı Erdoğan tarafından açıklandığı anda herkes bunun, Batı sermayesinin gözünü boyama amacıyla ilan edilmiş bir reform girişimi olduğunu biliyordu. Nitekim aynı gün başlayan ağır hak ihlalleri, asıl niyeti ortaya çıkardı. AKP hükümetinin insan hakları alanında reform yapma kapasitesi de niyeti de yok. Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yönelik yargı ve siyaset kumpası ile HDP’yi kapatma davası, reform tartışmalarının göstermelik olduğunu zaten ispatladı” dedi.

“DEMOKRASİ İTTİFAKI” VURGUSU

Muhalefetin ‘demokrasi ittifakı’ ilan etmesi gerektiğini savunan Demirtaş, “HDP’ye yönelik kapatma girişimi, aslında muhalefetin tümüne yönelik bir saldırıdır. Muhalif kesimlerin bunu doğru okuyarak dayanışmayı ve iş birliğini güçlendirmesi gerekir. Kapatma girişimine karşı verilecek en güçlü cevap, muhalefetin demokrasi ittifakı ilan edip 4-5 temel ilkede uzlaşarak ortak mücadele kararı aldıklarını açılamaları olacaktır. Umarım muhalefet, yapay korkulara teslim olmak yerine, aynı masa etrafında cesaretle toplanmayı başarır” ifadelerini kullandı.

Yüzlerce kişiye istenen olası bir siyaset yasağının Türkiye siyasetine etkisinin ne olacağını ise Demirtaş şöyle yorumladı:

“Bizler siyaseti Harvard Üniversitesi’nin siyasal bilimler bölümünde öğrenmedik. Halkın içinden çıkmış siyasetçileriz. Bizlere yasak getirilirse halk, kendi içinden binlerce yeni siyasetçi çıkarır. Ben de bir partiye üye ya da bir yere aday olmadan bu mücadelenin içinde olmaya devam edeceğim. Gençlere ve kadınlara sonsuz güveniyorum. Ve herkes şundan emin olsun ki, bu hukuk dışı saldırılardan büyüyerek, güçlenerek çıkacağız.”

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim