Gazete Emek- 40 kurum ve sivil toplum örgütünün bir araya gelerek yaptığı açıklamada Diyarbakır'da kayıtlı öğrenci sayısının 492.975 olduğu ve bu yıl 8.sınıfı bitiren 47.228 öğrenciden 4300’ünün örgün eğitime kayıt yaptırmadığı belirtildi.

‘’1 SANİYE BİLE EBA’YA GİREMEYEN ÖĞRENCİLER VAR’’

Örgün eğitim dışında kalan çocuklar için kaygılı olduklarını ifade eden komisyon, Uzaktan eğitimle beraber Diyarbakır’da EBA ya giriş yapabilen öğrenci sayısı oldukça düşük olduğu kaydetti.

Mart-Haziran aylarında Diyarbakır’da 1 saniye bile EBA ya giriş yapamayan öğrencilerin Bağlar'da 24.430 Silvan’da,15248 Sur’da ,20 636 olup il genelinde toplam sayı 200 bine yakın olduğu açıklandı.

HDP'den Bahçeli'nin 'kapatma' çağrısına yanıt geldi

Mart-Haziran pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemeyen öğrenci sayısının, ekonomik koşulların giderek kötüleşmesi ve işsizliğin dahada artması nedeniyle artmaya devam ettiği vurgulandı.

"Bu tablo karşısında ilimizde Ocak 2021 tarihi tibariyle 4500 civarında tablet dağıtıldığına göre en az 195 bin öğrencimiz EBA ya erişim sağlayamıyor. Bu öğrenciler derse giremedi diye performanslarını düşük vermek cezalandırmak değil midir ? Eşitsizliği daha da derinleştirmiyor mu?

‘’HAKSIZLIKLARA NEDEN OLMUŞTUR’’

Bu veriler gösteriyor ki uzaktan eğitimde öğrencilerin dersleri izlemek için gerekli teknolojik donanım (tablet,PC,akıllı telefon ) ve internet alt yapısı ve bağlantılardan yoksun olmaları eşitsizliklere yol açmış Anayasal bir hak olan eğitim hakkı kullanılamaz hale gelmiştir. Bu gerçeğin yok sayılarak öğrencilere not verilmek istenmesi, var olan eşitsizlikleri ve mağduriyetleri yok saymakla kalmayacak, aksine derinleştirecektir. Kaldı ki eğitime erişim açısından dezavantajlı durumda olan öğrencilerin yaşadıkları sorunları her defasında dile getirmemize rağmen sorunların çözümü için hiçbir politika geliştirilmemiş ve bu durumdaki öğrenciler için de ciddi eşitsizliklere, haksızlıklara ve mağduriyetlere neden olunmuştur. Bu öğrencilere not verilecek olmasının akılla, pedagojiyle ve en önemlisi vicdanla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır."

"Ayrıca, yoksul öğrenciler başta olmak üzere dezavantajlı kesimlerden olan öğrencilerin gerekli ve yeterli olanaklara sahip olmadığı koşullarda onları sınava tabi tutmak yaşadıkları eşitsizlikleri artırmaktadır. MEB, ifade edilen gerekçelerden dolayı, uzaktan eğitim döneminde yapılacak performans değerlendirmelerini iptal etmeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmalıdır."

Editör: TE Bilişim