Gazete Emek-TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının verilerine göre, 4 bin 159 okul deprem riski yüksek alan üzerinde, 191 okulun ise fay hattı üzerinde yer alıyor. Jeoloji Mühendisleri Odasının verilerine dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e fay hattı üzerinde yer alan okullardan kaçının yıkıldığını, kaçında eğitime devam edildiğini ve yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılıp yapılmadığını sordu.

"191 OKUL FAY HATTI ÜZERİNDE"

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının "Türkiye'nin Deprem Riski En Yüksek Alanlarında Kalan Okullarımız" raporuna dikkat çeken Başevirgen, "Rapora göre ülke genelinde 4 bin 159 okulun deprem riski yüksek alan üzerinde kurulduğu, 191 okulun da fay hattı üzerinde yer aldığı açıklanmıştı. Açıklanan raporun üzerinden bir yıl geçti" dedi.

Fay hattı üzerinde yer alan okulların durumunu gündeme taşıyan Başevirgen, Bakan Mehmet Özhaseki ve Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:

Fay hattı üzerinde olan 191 okulun içinde yıkım kararı alınan okul sayısı kaçtır?

191 okulun içinde yıkılan okul sayısı kaçtır?

191 okul içinde fay hattı üzerinde olmasına rağmen eğitime devam eden okul sayısı kaçtır?nbsp;

191 okul içinde yıkılan okulların yerine kaç tane yeni okulun inşaatına başlanmıştır?

Manisa'da fay hattı üzerinde bulunan okul sayısı kaçtır?

Manisa'da fay hattı üzerinde olmamasına rağmen deprem etki alanı içerisinde yer alan okul sayısı kaçtır?

Türkiye geneli ve Manisa ayrı ayrı belirtilmek üzere; okulların kaçına deprem dayanıklılık testi yapılmıştır?

Kaç okulda güçlendirme çalışması yapılmıştır?

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 2021 yılında yayınladığı "Manisa'nın Depremselliği" raporunda, "İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/1oo.ooo Ölçekli Çevre Düzeni Planı 23.06.2024 tarih ve 9948 sayılı Bakanlık oluru ile onaylanmıştır. Plan bu tarihten sonra 15 defa değişikliğe uğramış olup son plan değişikliği 26.10.2020 tarihinde yapılmıştır. Çevre düzeni planlarında diri faylar dikkate alınmamıştır" ifadeleri yer almaktadır. Bu tarihten sonra Manisa'da kaç bina inşa edilmiştir? Kaçı okuldur?"




 

Murat Karayalçın, Kılıçdaroğlu’na karşı Özgür Özel’i destekledi Murat Karayalçın, Kılıçdaroğlu’na karşı Özgür Özel’i destekledi

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan