Gazete Emek- Eğitim Sen, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin gericilerin hedef almasının ardından YÖK ve MEB tarafından kaldırılmasına tepki gösterdi. Gelen Başkan Aydoğan, “Bakan Selçuk gücü yetmiyorsa istifa etmelidir” dedi.

Gericilerin eğitim alanındaki baskısının, 24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından arttığını belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB’in politika üretme yetkisinin olmadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un gericilerin vesayetini kırmak için adım atması gerektiğini ifade eden Aydoğan, “Milli Eğitim Bakanı’nın buna gücü yetmiyorsa istifa etmelidir” dedi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamalarına ilişkin Eğitim Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye’nin “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi”nin tarafı olduğu hatırlatıldı. Özgecan Aslan cinayetinin ardından kadın hareketlerinin yürüttüğü mücadeleyle YÖK’ün toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hareket etme taahhüdünde bulunduğuna dikkati çeken Aydoğan, “YÖK Başkanı’nın açıklaması, Türkiye’de yaşanan kadın düşmanlığının yetkili ağızdan onaylanan bir ibret vesikasıdır” diye konuştu.

“KADINA BAKIŞ HİÇ DEĞİŞMEDİ”

MEB’in vesayet altında olduğuna vurgu yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, Yeni Akit’in haberinin ardından Cahit Zarifoğlu’nun hedef alındığını ve yine aynı gazetenin eleştirdiği Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (ETCEP) Bakanlık tarafından kaldırıldığını söyledi. ETCEP’in kaldırılması sürecinde MEB’den kendi açıklamalarını yalanlayan açıklamalar yapıldığının altını çizen Aydoğan, “Bakan Selçuk önce projenin 162 okulda uygulandığını söyledi, hemen ardından projenin sonlandırıldığı duyuruldu” diye konuştu. AKP’nin kadını hedef alan dilinin 16 yıldır değişmediğinin altını çizen Aydoğan, “Kahkahamızdan, nasıl giyineceğimize kadar karışıyorlar. Siyasal İslam’ın gereği olan kadını yok sayan anlayış ısrarla sürdürülüyor. Okullarımızda cinsiyet eşitliğini anlatmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KAZANIMLAR HEDEF ALINIYOR”

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu ise kadın hakları kazanımlarının hedef alındığı bir süreç yaşandığını söyleyerek “Kadını geleneksel rollerinde görmek isteyen ve kadın kazanımlarını ‘sapkınlık’ olarak değerlendiren bir grup var ve bu da AKP’nin politikalarını belirler hale geldi” dedi. Yulcu, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin önemini anlatmaya devam edeceklerini belirterek “Temel taleplerimizden birisi, cinsiyet eşitliğinin zorunlu ders olarak okutulmasıdır” diye konuştu.

“İKİRCİKLİ POLİTİKA”

AKP’nin kadın konusunda ikircikli bir politikası olduğuna dikkati çeken KESK Mali Sekreteri Elif Çuhadar da “Bir yandan kadını güçlendiren projelerden bahsediliyor öte taraftan kadını hedef alan gerici uygulamalar devreye sokuluyor” ifadesini kullandı. Kadınların 16 yıldır AKP tarafından yok sayıldığını anlatan Çuhadar, ‘Toplumsal duyarlılıklar’ adı altında kazanımların kadınların elinden alındığını söyledi.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim