Gazete Emek- İngiltere, yatırım yapan Türkiyeli girişimcilerin Ankara Anlaşması kapsamındaki süresiz oturma izni başvurularını artık kabul etmeyeceğini açıkladı.

İngiltere, 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması uyarınca ülkede işletme açan Türkiye vatandaşı girişimcilere ve onlara bağlı kişilere işletmeleri faal olduğu sürece, ülkede geçirdikleri üç yılın ardından süresiz oturma izni verebiliyordu.


Konuyla ilgili yapılan açıklamada ülkedeki iş insanlarınnın Ankara Anlaşması çerçevesinde yapacağı süresiz oturma izni başvurularını 16 Mart itibariyle kabul etmeyeceğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, halihazırda başvuruda bulunanların başvurularının değerlendirileceğini, ancak yeni süresiz oturma izniyle ilgili başvurular hakkında yeni kuralların getirileceği belirtildi.

Avrupa Birliği’nin öncüsü olan Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasında imzalanan 1963 tarihli Ankara Anlaşması, Türkiye’nin topluluğa üye olmasına kadar geçecek süreci düzenliyor. Anlaşma uyarınca Türk vatandaşlarına topluluk ülkelerinde iş yapma olanakları tanınıyor.

Türkiye’nin seyahat vizeleri dahil çok sayıda düzenlemenin anlaşmaya aykırı olduğuna ilişkin serzenişleri AB’de karşılık bulmuyordu. Bununla birlikte İngiltere bu konuda en esnek davranan ülkeydi. Türk vatandaşları son kararla bu ayrıcalıklarını da kaybetmiş olacak.

AB’den çıkış sürecinde (Brexit) olan İngiltere bugünlerde, birliğin mevzuatına göre yaptığı geçmiş düzenlemelerde çok sayıda değişikliğe gidiyor.

İngiltere’deki üst mahkemenin ‘Aydogdu v SSHD’ başlıklı dosyaya ilişkin aldığı karar doğrultusunda, iş girişiminde bulunmuş olan ya da bulunmak isteyen Türkiye vatandaşları ve onlara bağlı kişiler, yükümlülüklerini yerine getirdikleri takdirde, Ankara Anlaşması çerçevesinde üç sene geçerli olacak şekilde oturma iznine başvurabilecek.

Kaynak: Diken

Editör: TE Bilişim