Gazete Emek- Fransız şarkıcı Charles Aznavour, 94 yaşında yaşamını yitirdi. Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Aznavour'un menajeri, AFP ajansına yaptığı açıklamada, 'Fransa'nın Frank Sinatra'sı' olarak görülen şarkıcının hayatını kaybettiğini duyurdu. Turne için gittiği Japonya'dan yeni dönen 94 yaşındaki Aznavour'un Fransa'nın güneyindeki Alpilles'te bulunan evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Aznavour, geçen yıl kolunu kırdığı için birçok konserini iptal etmek zorunda kalmıştı. 

Sanatçı bir aileden gelen Charles Aznavour, küçük yaşta tiyatroyla tanıştı. Henüz 9 yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başlayan sanatçı, küçük kumpanyalarda şarkı söyleyerek başlayan kariyerinin dönüm noktasını ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf'la tanıştığında yaşadı. Aznavour, Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi. 

Şarkılarında hep aşk vardı 

Sanatçı, Ermenistan’ın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisi... Fransa’nın Frank Sinatra’sı olarak da lanse edilen Aznavour’un hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. Yüzden fazla şarkı yaptı, yaklaşık 60 filmde rol aldı. 

Ulusal Kahraman Ödülü aldı

Altı dilde (Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça) şarkı söyleyen sanatçı, ana dili Fransızca dışında, İngilizce ve Almanca ve Ermenice biliyordu. 1970’lerde “Dance in the Old Fashioned Way” ve “She” parçalarıyla İngiltere’de büyük başarı elde etti. 1988’de Ermenistan depreminden sonra ülke için birçok yardımda bulundu. Bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan “Ermenistan Ulusal Kahramanı” ödülüne layık görüldü. 

2008 yılında da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın imzaladığı kararname ile Aznavour’a Ermenistan vatandaşlığı verildi. 2009 yılında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandı.

Sinema kariyeri

Yaklaşık 60’tan fazla filmde oynayan Aznavour, François Truffaut'nun Piyanisti Vurun filminde Édouard Saroyan karakterini canlandırdı. 2006 tarihli, hikâyesini Costa-Gavras'ın yazdığı, yönetmenliğini Laurent Herbiet'nin yaptığı ‘Albayım‘ adlı filmde Peder Rossi karakterini canlandırdı. Filmlerinden birkaçı şöyle: Tobruk’a Bir Taksi, Postacı Savaşa Gidiyor ve Şapkacının Hayaletleri.


Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim