Gazete Emek- Akdeniz'de kurtardığı göçmenleri karaya çıkarabilmek için izinsiz olarak İtalya'nın Lampedusa limanına yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanının gözaltına alınması İtalyan hükümetine yönelik tepkilere neden oldu.

Almanya merkezli Sea Watch örgütüne ait, Hollanda bandıralı geminin Alman vatandaşı kaptanı Carola Rackete, 16 gün boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt gelmemesi üzerine dün sabaha karşı izinsiz olarak limana yanaşmıştı. Rackete, geminin limana girişini engellemeye çalışan "bir savaş gemisine direnmek" suçlamasıyla gözaltına alındı ve ardından Lampedusa adasında ev hapsine alındı.

Göçmenleri taşıyan gemiye liman izni verilmemesi ve kaptanın gözaltına alınması, İtalya'nın göç karşıtı popülist hükümetinin eleştirilmesine yol açtı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İtalya'nın Akdeniz'de göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşlarının suçlu gibi gösterilmesini eleştirerek "İnsan hayatı kurtarmak insani bir görevdir, kriminalize edilemez" dedi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, İtalya'nın kapalı liman politikasının deniz hukukunu ihlal ettiğini söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

Editör: TE Bilişim