Gazete Emek- Rosa Kadın Derneği dosyası nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Ayla Akat Ata hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada, Mahkeme Başkanı Ramazan Dündar’ın anadille ilgili yaptığı çıkışlar dikkat çekti. Mahkeme başkanının açıklaması sosyal medyada gündem oldu. 

Bekir Güneş yazdı: Şırnak'ın neden 'mavi' olduğunu ben size anlatayım!

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, başka bir dosyadan tutuklu bulunduğu Silivri Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanan Ata, konuşmasına Kürtçe’nin Dimilkî (Kirmanckî) lehçesinde başladı. Ancak önceden haber verilmediği için tercüman bulunmaması nedeniyle savunmasına Türkçe devam etmek zorunda kaldı.

Uyuşturucudan gözaltına alınan AKP'li Kürşat Ayvatoğlu'ndan ilk açıklama: AKP içerisinde büyüklere yakın olmaya çalıştım

Dimilkî konuşmaya devam eden Ata’nın sözünü kesen Dündar, “Bir şey söylemek istiyorum: Cezaevine girenlerde neden bir Kürtçe hayranlığı başlıyor” deyince, Ata, “Ben cezaevine girmeden önce Kürtçe savunma yapıyordum” yanıtını verdi.

Ata’nın yanıtının ardından konuşan Dündar, “Anladım, ben de Kürtçe, Zazaca, Almanca, İngilizce, Fransızca öğrenmek isterim” diye konuştu.

TIKLAYIN- Banu Güven ile Nedim Şener'den Twitter üzerinden sert tartışma: Nedim yazanı iyi oku

‘KÜRTÇE-ZAZACA ÖĞRENMEK İSTİYORUM’

Ata, Dimilkî söylediklerini Türkçeye çevirerek, “Anadilde yaşam hakkı tanınmıyor. Anadilim olan Zazaca savunma yapmak istiyorum, ama yapamıyorum” sözlerine Dündar, “Öğrenememişsiniz bizi niye suçlu addediyorsunuz” yanıtını verdi. Ata, “Mahkemenizi suçlu addetmiyorum, anadilinde yaşam hakkı tanınmıyor. Tanınmadığı için eğitim de kullanılmıyor. Eğitimde kullanılmadığı için gündelik dilde annemden öğrendiğim kadarıyla kendimi ifade edebiliyorum. Ama eğitim dili olmadığı için hukuksal kavramda yetersizlik yaşıyorum” ifadelerini kullandı. Ata’nın sözleri üzerine Dündar, “Anladım, ben de Kürtçe, Zazaca, Almanca, İngilizce, Fransızca öğrenmek isterim” dedi.

TIKLAYIN- Uyuşturucudan gözaltına alınan AKP'li Kürşat Ayvatoğlu'ndan ilk açıklama: AKP içerisinde büyüklere yakın olmaya çalıştım


 

‘EYLEMLERE KATILMANIZ ÖNEMLİ DEĞİL’

Tercüman bulunmayınca Türkçe savunmaya devam eden Ata, 7 eylem ve etkinlik, gizli tanık ifadeleriyle suçlandığını, suça konu edinen söz konusu eylemlere katıldığını ifade ederek, eylemlerin anayasal bir hak olan örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve bu hakkını kullandığını söyledi.

Eylemlere Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) başkanı sıfatıyla katıldığına belirten Ata’nın savunmasına müdahale eden Dündar, “Bizim için bu eylemlere katılmanız önemli değil, bunlara katılmakla suçlanmıyorsunuz, bu eylemlere örgüt talimatıyla katılmakla suçlanıyorsunuz. Bu eylemlere örgüt talimatıyla katılmadığınızı söylediniz bizim için bu önemlidir” dedi. Bunun üzerine Ata, söz konusu eylemlere herhangi bir örgüt talimatıyla katılmadığını yineledi.

Ümit Özat'tın "Fenerbahçe içindeki FETÖ'cüler" iddiasına Fenerbahçe'den sert cevap

Gizli tanıkların beyanlarına karşı, savunma yapmak isteyen Ata’ya, Dündar, gizli tanıkların henüz mahkeme tarafından dinlenmediğini, buna ilişkin savunmanın gizli tanıklar dinlendikten sonra yapılmasını istedi.

TIKLAYIN- Yapılan son seçim anketleri Cumhur İttifakı’na desteğin azaldığına işaret etti

KARARINI DOSYADA GÖRMEK İSTEDİ

Avukat Elif Tirenç, daha önceki bir arama kararında el konulan ve daha sonra Ata’ya iade edilen, dijital materyallerin Rosa Kadın Derneği dosyasında yapılan aramada tekrar el konulduğunu ve dosyada delil olarak yer aldığına işaret ederek, söz konusu olaya ilişkin tutanakları sunarak, iadesini, delil durumundan çıkarılmasını talep etti. Tirenç, Rosa Kadın Derneği soruşturmasında hakkında dava açılanların beraat dosyalarını mahkemeye sunması üzerine, kararlara göz atan Dündar, “Bizim mahkemenin verdiği beraat kararlarını sunmamışsınız, biz de beraat kararı verdik” demesi gülüşmelere neden oldu. Tirenç, “Sizin mahkemenizin kararlarına ulaşamadık, ulaşınca onları da dosyaya ekleyeceğiz” diye yanıt verdi.

Uyuşturucudan gözaltına alınan AKP’li Kürşat Atvatoğlu’nun nasıl milyoner olduğunu gazeteci arkadaşı tek tek anlattı

Tirenç, müvekkili hakkında Kobanê soruşturmaları nedeniyle Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla görülen davanın birleştirilmesi talebinin cevabının beklenmesini, mahkeme tarafından dinlenmesini talep etti.

TIKLAYIN- Cüneyt Özdemir’in Tweeti 10 bin dolara satıldı

SEGBİS ÜZERİNDEN GÖRÜŞME

Ata’nın ve annesinin SEGBİS üzerinden bir birine el salladığını gören Dündar, mübaşire, kamerayı Ata’nın annesine zoomlamasını, mikrofonu yakınlaştırmasını isteyerek, Ata’nın annesine ise kızıyla konuşabileceğini söyledi. Ata ve annesi Dimilkî konuşurken, Dündar, kararı yazdırdı.

Saldırıya uğrayan Levent Gültekin: Bu işi organize edeni buldum

Mahkeme, Kobanê soruşturmaları nedeniyle Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla görülen davanın birleştirilmesi talebinin cevabının beklenmesine, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şube Müdürlüğüne, gizli tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesi için bir sonraki celsede hazır edilmesi için müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Mahkeme başkanının bu açıklaması sosyal medyada beğeni aldı. 

Kaynak: Özgür Manşet 

Editör: TE Bilişim