Son yapılan kabine toplantısının ardından Türkiye'de koronavirüs risk haritası güncellendi. Geçtiğimiz dönemde Doğu ve Güneydoğu Bölgesi en az riskli bölgelerdi ve renk maviydi. Ama daha sonra renkler değişmeye başladı. Türkiye genelinde rengi mavi kalan tek il Şırnak oldu.  Neden Şırnak oldu peki?

Şimdi herkes aynı soruyu sormaya başladı; Şırnak neden mavi kaldı? Şırnak'ın neden mavi kaldığına dair sağlıkla ilgisi olmayan bir kaç şey anlatayım size. Şimdi testlere ulaşmada yaşanan sorunları biliyoruz. 

Bir nebze bundan kaynaklanıyor gibi görünse de asıl mesele bu değil. Çünkü testlere ulaşmada sıkıntı sadece Şırnak ile ilgili değil. Bölge kentlerinin birçoğunda zaten testler çok az. Aşıya yönelik de birçok iddia vardı. Bölgeye aşı noktasında negatif ayrımcılık yapıldığını birçok uzman da söylemişti. 

Aksoy Araştırma'dan dikkat çeken anket: AKP ve MHP'lilerin önemli bir kısmı Erdoğan'ın kararlarından rahatsız

Bunlar sağlık ile ilgili uzmanların konuşup tartışabileceği konular. Ama ben sizi 5 yıl öncesine götüreceğim. Hendek barikat operasyonları sonrası Şırnak'ta kentin yapısı değiştirildi. Kentin DNA'sı mutasyona uğratıldı. En son yerel seçimler sonrası gittiğimde tanıyamadığım bir kent görüntüsü ile karşılaştım. Binlerce kişi başka kentlere göç etti. 

Binlerce kişinin evlerinin yerleri değiştirildi ya da TOKİ evlerine nakledildi. 

Adnan Oktar’dan Süleyman Soylu’ya cezaevinden mektup

2016 ile birlikte ilk olarak 10 aylık bir sokağa çıkma yasağı uygulandı. Daha sonra bu yasak kısmi olarak kaldırılsa da yıllarca fiilli bir yasak devam etti. 3 kişinin bir araya gelmesine yasak çıktı. Gösteri, yürüyüş gibi etkinliklere yasak geldi. 

Bu yasaklar bir yerden sonra artık bir yaşam biçimi haline dönüştü. Türkiye geneli son bir yıldır uygulanan koronavirüs yasakları ile birlikte milyonlarca insanın yaşam biçimleri ve alışkanlıkları değişti biliyorsunuz. Birçok yerde insanlar artık evden çalışmaya başladı. 

Kalabalık yerler yasak olmazsa bile bir yerden sonra insanlar kalabalık ortamlara girmemeye başladı. Son bir yıldır Türkiye geneli yaşanan kısmi yasak bile insanların yaşam biçimlerini belirledi. İnternet üzerinden siparişler çok fazla artmaya başladı. 

AYM, HDP iddianamesini iade etti

1 sene sonra yasaklar kalksa bile toplum artık bu alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemez. Vazgeçmesi için bile uzun yıllar gerekiyor. Şimdi bu tablo karşınızda dursun ve Şırnak'ın neden mavi olduğunu bir kez daha düşünmeye başlayalım. 

HDP'nin düzenlediği forumda konuşan Ahmet Türk, "çaresiz" değiliz diyerek yeni yol haritasına vurgu yaptı

5 yıldır fiilli bir yasak halinde olan kent ve o kentte yaşayan insanlar için pandemi yasakları olağanüstü bir durum yaratmadı. Türkiye genelinin 'yeni normali' aslında Şırnaklılar için 5 yıldır çok ağır bir şekilde devam ediyor. 5 yıldır Şırnak'ta insanlar toplu şekilde bir araya gelemiyor. İnsanlar birbirine yabancılaştırıldı. Sosyal mesafeler 5 yıldır devam ediyor. 

5 yıllık bir 'ağır' alışkanlık Şırnaklılar'ı belki bu aşamada 'mavi' gösteriyor olabilir. Ama aslında 5 yıldır Şırnak'ta karantina koşulları var. Koronavirüsün az olması virüslerin olmadığı anlamına gelmiyor. Allah hiçkimseye Şırnak 'maviliği' nasip etmesin!

ŞIRNAK İL SAĞLIK MÜDÜRÜ İSE MAVİ OLMASININ SEBEBİNİ ŞU ŞEKİLDE ANLATIYOR

Benim anlattıklarımı okudunuz şimdi de Şırnak İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük'ün nedenlerini okuyun. Sonra karşılaştırır ve gerçek bir sonuca ulaşırsınız:

İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, koronavirüsle mücadelede 80 kişilik ekiple her gün sahada olduklarını dile getirerek, ekiplerin yaptığı başarılı çalışmalarla vaka sayısında azalmayı sağladıklarını ifade etmişti.

Başıbüyük, Şırnak'ın koronavirüs risk haritasında 'mavi' kategoride kalmasının 6 önemli başlıktan kaynaklandığını duyurdu. Şırnak'ta koronavirüsle mücadelede başarının sağlanmasında alınan tedbirler şu başlıklar altında sıralandı:

Türkiye'nin Irak'a açılan önemli sınır kapısı olan Habur Gümrük Kapısı'nda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan 15 çadırdan oluşan hastanede ülkeye giriş yapanlara poliklinik hizmeti verildi.

Yine askeri birlikler içerisinde oluşturulan karantina alanlarında, 14 gün yerine 28 gün karantina uygulandı.

Uzmanlar risk haritasının tek mavi ili Şırnak'ın başarı sırrını açıkladı

Kentteki 13 yurt pandemi ile mücadelede aktif olarak kullanıldı.

Türkiye'de ilk defa maske kuralını yaygın olarak hayata geçiren Şırnak'ta, filyasyon ekiplerine ek olarak mobil tarama ekipleri de arazide yaygın bir şekilde çalıştı.


En önemli etkenlerden biri de İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı bilgilendirmelere vatandaşların riayet etmesi oldu.

Editör: TE Bilişim