ÖZEL HABER/SIDDIK GÜLER

Gazete Emek- Kentteki sivil toplum örgütlerin girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  Van Kalesi ve çevresi için2019 yılında ekolojik temelli rapor hazırlandı. Raporu değerlendirmeye alınan tescil dosyası, komisyonun 13 Kasım 2020 tarih ve 241 sayılı kararı ile tescile uygun bulundu. Bu kapsamda, dosya onaylanmak üzere bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bakanlıkça değerlendirmesi yapılan Van Kalesi ve çevresi için ‘doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescillendi.  Van Gölü kıyısında bulunan Van Kalesi etekleri sit alanı olmakla birlikte doğal kuş cenneti barınma alanı olarak da biliniyor. Türkiye'deki yüzlerce kuş türünden 234'ü Van gölü Havzasında gözlemleniyor.  Kuş cenneti olan göl etrafındaki sazlıklarda kesin korunacak alan olarak ilan edilmiş.

YÜZLERCE DÖNÜM ARAZİDE ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Yapılaşmaya kesin yasaklı olan Van Kalesi etekleri millet bahçesi adı altında inşaat alanına dönüştü. Millet bahçesinin yapıldığı alanda Kayyum ile yönetilen Van Büyük Şehir Belediyesi ile Devlet Su İşlerine bağlı iş makineleri çalışmalar başlattı. Çalışmaların sürdüğü alanda sazlıklar yok edilirken, doğal sit alanı da hızla tahrip ediliyor. İnşaat alanına giderek incelemelerde bulunan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Millet bahçesinin yapıldığı alanda kıyı kanununa aykırı doğa katliamı yapıldığına dikkat çekti. Kentte yapılacak onlarca millet bahçesi alanı olmasına rağmen sit alanı ve canlıların yaşam alanını tahrip edilmesine anlam veremediklerini dile getirdi.

İNŞAAT ALANINDA VAHŞET UYGULANIYOR

Van’da yeşil alanını eksikliğine de dikkat çeken Kalçık, “Normalde insanların yaşaması gereken yeşil alan minimum 15 km olması gerekiyor. Bu gün kentte bu 2 km’ye kadar düşmüş durumdadır. Yeterince ormanımız yok.  Bunun alternatifi olan sazlıklardır. Van denizin etrafında bolca sazlık vardır. Bu sazlıkların iki önemli görevi vardır. Birincisi oksijen yaymaları, ikincisi ise kuşların üreme alanları olmasıdır. Bu kadar öneme sahip sazlıkların bulunduğu binlerce dönümlük alanda sazlıklar yok edilmiş. Burada doğal arıtmamız tahrip edilirken, kuşların yaşam alanları da yok edilmiştir. Yani açık olarak bir vahşet uygulanmış.  Bunlar insanlığın ortak mirasıdır. Bu miras  korunması gerekirken hızla yok ediliyor.  Biz bu katliama karşı gerekli bütün girişimleri yapacağız” diye konuştu.

KANUN YAPILAŞMAYA ENGELDİR

Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 4. maddesindeki tanımına göre; deniz ve doğal göllerin kıyı bitim (kenar) çizgisinden başlayarak kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alanları kapsamaktadır. Bu alanlarda yapılaşmaya açılamayacağı net olarak belirtilirken, yasa gereği yapı yapılması da kesinlikle yasaklanmıştır.

Editör: TE Bilişim