ÖZEL HABER/BARIŞ ASLAN

Gazete Emek-  Dünyayı etkileyen Covit-19 hastalığından dolayı vakaların en fazla yaşandığı ülkelerden biri olan Türkiye’de esnafların büyük bölümü yaklaşık 2 yıl iş yapamadı. Sınır kapıların daha halen açılmadığı Van’da binlerce esnaf ise iflas etti. Ekonomi krizin en fazla yaşadığı kentlerin başında gelen Van’da 1 Temmuz itibarıyla alınan normalleşme kararlarıyla birlikte iş yerlerine açmaya başlayan esnaflar bu kez de belediye engeliyle karşı karşıya kaldı. Kapanma döneminde şehir merkezinde yapılmayan yollar ve kaldırımlar normalleşmeyle birlikte kazılmaya başlandı. Kazılan onlarca cadde ve sokakta inşaat görüntüleri oluşurken, pandeminden dolayı kapalı olan esnaflarda bu kez de çalışmalardan dolayı iş yapamayınca iş yerlerine kapatmak zorunda kaldı.

ESNAF DURUMA İSYAN ETTİ

Yaşanan duruma isyan eden esnaflar ise, bazı yolların kazılmasına rağmen günlerdir çalışma yapılmadığına dikkat çekiyor. 15 yıldır Sanat Sokağı civarında esnaflık olan Yunus Akar, “Pandemiden dolayı esnaflar perişan, esnaflık desen bitmiş. Birde yersiz ve zamansız bir çalışma yapılıyor. Pandemi sürecinde 15 günlük kısıtlamada bu çalışmayı bitirebilirlerdi. Şimdi iş yerlerimizi açmışız bu sefer toz-dumandan dolayı kimse uğramıyor. Taşları yollara koymuşlar arabalar geçemiyor, çalışmaların olmadığı günlerde günde 2 defa temizlik yapardım şimdi ise 2 katına çıkmış. Sadece buraya böyle yapmadılar Van’ın birçok noktası bu durumda esnaflar mağdur. Kepçe bir gün çalıştı ondan sonra kepçenin yüzünü gören olmadı” diye konuştu.  Yıkılan kaldırımların öyle bırakıldığını da belirten esnaf Yusuf Sancak ise, elektrik tellerin bile yolun ortasında bırakıldığını dile getirdi. Sancak, “Biz gerçekten çok mağduruz. Ben oto lastikçiyim, iş yapamıyorum araç sahipleri bu yoldan geçemiyor, burası Van’ın en işlek caddelerinden biri ama bu çalışmadan dolayı kimse gelip gitmiyor bir biz mağdur değiliz, bütün esnaf perişan” dedi.

SÜREKLİ PROJELER DEĞİŞİYOR

Yol ve kaldırımlar kaldırıldıktan sonra sürekli projeler değişmesinden dolayı işlerin öyle bırakıldığını belirten Necip Kısa ise,  sorunun çözümü için gittikleri belediyeden ise muhatap bulamadıklarını kaydetti. Belediye ekiplerin bazı sokakları yarıda bırakıp başka sokaklara geçmesine anlam veremediğini de dile getiren Kısa, yaşananlara isyan ederek, ortada bırakılan yolların bitirilmesini istedi. 2 yıla yakındır iş yapamadıklarını belirten esnaflardan Fikret Abi ise, şunlara dikkat çekti: “iş yapamayacak durumdayız. Üstüne bir de  kaldırım olayı oldu. Bunu pandemi döneminde bitirebilirlerdi. Yasaklar kalktıktan sonra yetkililer bize, “Burayı 3 günde teslim edeceğiz” dediler. Maalesef ki 10 güne yakındır toz duman içerisindeyiz, iş yapamıyoruz. Mobilyalarımız hepsi toz duman içerisinde. Buna bir el atılması gerekiyor.Bu sorunun en büyük nedeni plansızlıktır.”

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurmak istediğimiz Van Büyük Şehir Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünden ise herhangi bir dönüş yapılmadı.

Editör: TE Bilişim