Gazete Emek- Demokrasinin inşası bakımında, esas belirleyici güç HDP'dir. Demokrasi İttifakı içinde, HDP'nin yanı sıra, daha bazı küçüklü parti ve gruplarda var. Ancak HDP, burada bir çeşit çatı partisi işlevi görüyor aslında. Birde, bazıları var ki, sesleri bile çıkmıyor, yaşayıp yaşamadıkları ve var olup olmadıkları bile belli değil. Mesela TKP, demokrasi blokunda olası bir ittifak kurmada HDP'yle ittifak olmayacaklarını açıklamış. CHP ve kendilerine sol diyen bazıları gibi, TKP de HDP'yle ittifak yapmak istemiyormuş. Acaba ittifak yapmak istememesinin sebebi nedir? Sizin etiniz-budunuz nedirvki, siz HDP'yle ittifak yapmayız diyorsunuz? HDP'nin, ittifak teklifi sizin için büyük bir nimettir. 

*** 

TKP'nin bu yaklaşımı  HDP'nin demokrasiyi getirebileceğine olan inançsızlığı mıdır yoksa başka bir sebeb mi var? Sakın TKP de, CHP gibi, HDP'yle ittifak yaparsam devletin hedefi haline gelirim diye korkmasın. Ya da TKP yüz yıllık inkarcı Kürt düşmanı rejimin azbuçuk savunucusu olmasın? Çünkü Türkiye'de küçük bir sol kesim dışında, kendilerine sol diyenlerin büyük bir kesimi düzen partileriyle Kürt düşmanlığında aynı gemide yolculuk yapıyorlar. Kendilerine bile hayırları olmayan dört duvar arasında birbirlerinin yüzlerine bakan, bir vekil bile çıkaramayan tabela partileri olan TKP gibi partiler, HDP tarafından kendilerine ittifak teklifi yapıldığında güle oynaya kabul etmeleri gerekir. HDP'nin, bazı sol çevrelere ittifak teklifi yapması, ilgili çevreler için bir siyasi servet demektir. HDP'yle ittifak yapmak istemeyenler, ya demokrat ve sol değiller yada sistemin gizli sol maskeli yüzleridirler. Yoksa, ''HDP'yle ittifak yapmayacağız'' demek ne demektir? Yada, HDP'yle ittifak yaparsak, rejimin HDP'ye yaptığı saldırıları bize de yapar diye korkuyorlar mı? 

***

Eğer ki Türkiye'nin demokatikleşmesini ve sol güçlerin iktidar olmasının önünün açılmasını istiyorlarsa, yani TKP, eğer ki savunduğu ideolojinin nihai olarak iktidar olmasını istiyorsa, HDP'nin ittifak olalım teklifini geri çevirmemelidir. Eğer geri çevirirse, sistemin çürük ve silik bir koltuk değneği olmaktan öteye geçemez. 1980'de darbe koşullarında sol güçler adeta limon gibi sıkıldılar. Varlıklarını HDP'nin varlığına borçlu olduklarını unutuyorlar. HDP'yle ittifak yapmayacaklarmış. TKP, bir güçleri varmış ve iktidarı zorlayacaklarmış gibi konuşuyorlar. Türkiye'de, demokratik kesimler, demokrasiyi getirebilecek en büyük gücün HDP olduğunu çok iyi biliyorlar. 


Biz kimseye illede gelin HDP'yle ittifak yapın demiyoruz ama öyle koşullarda yaşıyoruz ki HDP'yle ittifak ve birlik olmayanların demokrasiye zerre kadar faydaları olmayacağı gibi kendilerini bile ayakta tutamazlar. Türkiye'de demokrasiyi kurmak her partinin harcı değildir. Demokrasiyi kurmak isteyenler, rejimden gelecek tehlike ve saldırılara göğüs gerebilecekler. Faşizm koşullarında bedel veremeyenler ne demokrasiyi kurabilirler nede devrim yapabilirler. Türkiye'de sol kesimler, eğer gelişim göstermek istiyorlarsa, rejimin Kürtlere bakışının dışına çıkmaları gerekiyor. Yani rejimin Kürtlere bakışı nasılsa, sol kesimlerinde genelde öyledir. Deyim yerindeyse, sol kesimlerin bir bölümü, Kürtleri ayrılıkçı ve bölücü olarak görüyorlar! Yani sol kesimlerin bir bölümü, Kürtlerin Türkiye'nin sınırları içinde bile ana dilde eğitimine karşılar. Bir kere solun, sol olması gerekiyor. Sol, hala sol bile olamamıştır. 

***

Sol, sol olamadığı için, yoksulluktan kıvranan Türkiye halkı, düzen partilerinden medet bekler oldular. Cumhur ve Millet ittifakları, Türkiye'nin belini büken kamburlardır. Bunlardan medet bekleyenler, kendi kuyularını kazdıklarının farkında değiller. Türkiye'nin en büyük muhalif gücü HDP'dir. Aslında en büyük diyoruz ama, HDP dışında başka bir muhalif güç, küçük olsa bile yoktur. CHP muhalif falan değildir. Düzen muhalifi güçler, gerçek muhalefetin ortaya çıkmasını engellemek için varlar. CHP'nin görevi, muhalefet olmak değil, devrimci muhalefetin ortaya çıkmasını engellemektir. Muhalafet devrimci olursa, değişimin motoru olabilir. İşte HDP, muhalefetin devrimci olanıdır. Faşizmin egemen olduğu koşullarda, muhalefet devrimci olursa yol açıcı olabilir ve sisteme alternatif olabilir. Gerisi kısır döngüde dolaşmak olur. Ki CHP kısır döngü muhalefeti olmanın kendisidir. Türkiye'nin, acil demokrasi ihtiyacı var. Demokrasiyi kurma konusunda gerçekten ciddi ve samimi olanlar, bedel vermekten korkmayanlar HDP'ye gelebilirler. HDP, bütün demokrasi güçlerine kapılarını açmıştır. HDP'yle ittifat kurmaya yanaşmayanların, demokrasi gibi bir kaygıları ve sorunları yoktur. Demokrasi hedefi olanlar HDP'de birleşirler. 

Editör: TE Bilişim