Gazete Emek-Para kimdeyse düdük onda misali, güç kimdeyse kim iktidar ise adalet onadır. Adaletin amacı hak edene hak ettiğini vermektir. Bütün mahkemelerde ‘Adalet mülkün temelidir’ yazısını görürüz, Adliye saraylarında bulunan gözü kapalı bir şekilde elinde terazi tutan heykel ise Adaletin eşe dosta güce göre şekillenemeyeceği herkese eşit bir keskinlikte olduğu ifade edilir. Adalet yoksa mülkte yani ne devlet varoluşu ne de insan ve toplum varoluşu mümkündür. Soyuttan somuta, yani genelden özele indiğimizde bizim topraklarımızda neler yaşanmaktadır sormak ve sorgulamak gerekir. Çünkü Sokrates’ten bu yana Hayatın anlamı sorgulamak olmuştur.

Sekiz yıl cezaevinde kaldım. Hayır, bir parmağı kanatmadım, bir çocuğu, hayvanı kuşu incitmedim. Bir taşa da zarar vermedim. Sadece işçi haklarını arayan ve sorgulayan bir yürüyüşe katıldım. Sekiz yılda dört sürgün gördüm. Bir İnsanı, bir hayvanı bir taşı incitmedim ben! Soruyorum neden sekiz yıl yattım ve neden hala binlercesi yirmi sekiz yıldır tutuklu?

Roboski'de, otuz beş insan katledildi. Hiç kimseye soruşturma açılmadı gözaltı dahi yapılmadı, Kürdistan coğrafyasında on yedi bin faili meçhul yaşandı. Binlerce köylü yerinden yurdundan sürgün edildi binlerce köy yakıldı kimse sorgulanmadı. Atanamadığı iş bulamadığı için son yirmi yılda binlerce insan intihar etti.  Son 19 yılda 28 bin 380 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. toplumun vergileri ve emekleri ile ayakta kalan sorumlu olanlara soruşturma açılmadı kimse tutuklanmadı.

İnsanlar açlıktan yoksulluktan üzerlerine benzin döküp kendilerini ateşe vererek, siyanür içerek intihar etti! Soruyorum Bir parmağı bir kuşu, bir taşı incitmemişken neden sekiz yıl cezaevinde kaldım ve neden hala birçokları yirmi sekiz yıldır cezaevinde?

Adalet kavramı mitolojik dönemlerde Yani insanlığın ilk bilinç aşamalarından bu yana tartışılır, işlenir. Adalet saraylarındaki kadın heykeli bunun örneğidir, heykeldeki kadın adalet tanrıçasıdır Yunan mitolojisinde işlenen Uranüs ve Gaia’nın kızı Themis’tir.

Platon, Aristo, J.J.Rossoue Montesquie Marx, Nieztche gibi filozoflar adaleti çokça tartışmıştır. Bunlar arasında bulunan Filozof Nieztche, Adalet Sorunu için ‘’Adaletsizlik, her yerde ve en büyük olandır’’ derken topraklarımızı, sorumluları serüvenini özetlemiş. Benim yüreğimin içini bir taşı bile incitmemişken sekiz yıl cezaevine alınan beni ve hala yirmi sekiz yıldır içeride olanların sorununu anlatmıştır. Soruyorum Tüm bu gerçekler ortadayken binlerce ananın gözyaşları evlatlarının, adaletin yasını tutarken neden sorumlulara adalet celp gelmez.

Editör: TE Bilişim