Gazete Emek- ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer anlaşmanın kaderinin yakında belli olacağını belirterek, “Bu kanlı rejimin nükleer silahlara yaklaşamayacağından emin olmalıyız” dedi.

Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, İran ile nükleer anlaşmanın kaderinin yakında belli olacağını söyledi.

“Bu kanlı rejimin nükleer silahlara yaklaşamayacağından emin olmalıyız” diyen Trump, Tahran nükleer anlaşma konusundaki görüşmeler sürdüğünü belirtti.

Trump, “İran nükleer silah yapamayacak” diye konuştu.

IŞİD’le mücadelede sona yaklaştıklarını kaydeden Trump, “Ancak İran'ın buradaki bir boşluğu kendi lehine kullanmasına engel olacağız” dedi.

Söz konusu bölgelerde birçok zengin ülke olduğunu hatırlatan Trump, bu ülkelerin IŞİD’le mücadele ve sonrasındaki süreçlerde ortaya çıkan masrafların karşılanmasında daha etkin olmalarını istedi.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında dün yapılan görüşmenin olumlu bir adım olduğunu vurgulayan Trump, ifadelerine şunları ekledi:

“Bu mesele çok daha önce çözülmeliydi. Ancak şu anda bunu halletmek benim sorumluluğumda. Daha önceki yönetimlerin hatasına düşmeyeceğiz ve Kore Yarımadası tamamen nükleerden arındırılana kadar Kuzey Kore üzerindeki maksimum baskı politikasını sürdüreceğiz.”

Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ilerleyen haftalarda görüşeceğini, görüşme için iki bölge üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Elçiliklerinin Orşelim’e (Kudüs) taşıma kararının doğru olduğunu belirten Trump, elçiliğin masraflarının azaltılarak daha hızlı taşınmasının sağlandığını ve bu şekilde 14 Mayıs'ta ilk bölümün hizmete gireceğini kaydederek, “Ben de açılışa gidebilirim” dedi.

Merkel ise, üşlesinin ABD ile aralarında çok güçlü bağlar olduğunu ve her alanda ikili ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki görüşmelerin cesaret verici olduğunu belirten Merkel, bu süreçte ABD'nin katkısının önem arz ettiğini ve bu sürecin barışla sonuçlanmasını umduklarını söyledi.

Merkel ayrıca, şu ifadeleri kullandı:

“Almanya NATO içerisinde her zaman güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir. İran'ın nükleer silah yapmasına, terörizme, Suriye ve Irak'ta IŞİD’e karşı birlikte savaşıyoruz. Birbirimize bağlıyız.

Suriye'deki iç savaşın son bulması noktasında da ABD ile Avrupa'nın birlikte çalışmasını önemli bulunuyor. Ortak mücadele alanlarında ABD ile yakın çalışmaya sürdüreceğiz.”

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim