Gazete Emek - İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

İsrail ordusu gece 4 itibariyle saldırıların hala devam ettiğini ifade ederken, şu ana kadar sadece güneydeki bir askeri üssün vurulduğunu ve can kaybı olmadığını duyurdu.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırının 1 Nisan'daki İsrail saldırısına karşı "meşru müdafaa" olarak düzenlendiğini söylerken, Tel Aviv'in karşılık vermemesi durumunda başka saldırı düzenlemeyeceklerinin sinyalini verdi. Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi kullandığını ifade etti. 

İsrail-İran savaşına dahil olan ülke ve gruplar belli olmaya başladı İsrail-İran savaşına dahil olan ülke ve gruplar belli olmaya başladı

İran'ın saldırısından sonra gözler İsrail'in bir karşılık verip vermeyeceğine çevrildi. İsrail ve Arap medyasında yer alan haberlere göre savaş kabinesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı'na "karşılık kararını verme" konusunda yetki verdi. 

Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanabileceği endişesi İran'ın saldırısıyla yükselirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, pazar günü İsrail'in çağrısıyla acil toplanacak.

Biden'dan İran'a kınama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasından kısa süre sonra bir açıklama yayımladı ve İran'ın saldırısını "en ağır şekilde" kınadı. 

Biden, bölgede konuşlu ABD kuvvetlerinin İsrail'in neredeyse tüm dron ve füzeleri düşürmesine yardımcı olduğunu belirtirken İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

ABD kuvvetleri veya tesislerine bir saldırı yapılmadığını vurgulayan Biden, "yine de tüm tehditlere karşı gözlerinin açık olduğunu" belirtti.

İsrail ordusu: Güneyde bir askeri üs vuruldu, can kaybı yok

İsrail ordu sözcüsü Hagari, İran'ın saldırılarının devam ettiğini ve İsrail ordusu ile müttefiklerinin dron ve füzeleri düşürmeye devam ettiğini ifade etti. 

Hagari, saldırıda bir askeri üssün hafif hasar aldığını ve can kaybı yaşanmadığını; saldırılarda şu ana kadar sadece küçük bir kızın yaralandığını ifade etti. 

Hagari, İran saldırısını "çok büyük bir tırmanma" diye niteledi.

İsrail'in İran'a karşılık verip vermeyeceği ile ilgili bir detay sunmayan Hagari, "İsrail ordusu, halkını korumak için her şeyi yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaç füze ve dronun İsrail'e ulaştığıyla ilgili soruya cevap veren Hagari, "Saldırı devam ediyor. Şu ana kadar 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi atıldı. Şu ana kadar partnerlerimizin yardımıyla ve kendi sistemlerimizle çoğunu düşürdük. Uçaklarımız hala havada. Ülkemizi korumak için her şeyi yapacağız" dedi

Editör: Bekir GÜNEŞ