Gazete Emek-ABD'den Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı 'hava ve kara harekatına ilişkin' açıklamalar sertleşmeye devam ediyor. Yeni bir açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden geldi.  

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD’li mevkidaşı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın, 'Suriye’ye ilişkin kaygıları net bir şekilde ortaya koyduğunu’ kaydetti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Beyaz Saray açıklamasının hem Başkan Trump’ın hem de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Suriye konusundaki kaygılarını yansıttığını ifade etti. 

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre Nauert, "Türkiye’nin dünkü Beyaz Saray açıklamasında Trump-Erdoğan arasında geçen görüşmenin detaylarının var olandan farklı aksettirildiğinden yola çıkarak yaptığı itirazlar için ne diyeceksiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Beyaz Saray’dan yapılan açıklama çok belirgin, detaylı ve sağlam. Beyaz Saray açıklaması, hem Başkan Trump’ın hem de Dışişleri Bakanı Tillerson’ın kuzeybatı Suriye’deki Afrin bölgesine dair olağanüstü kaygılarını dile getirdi. Hem Başkan Trump hem de Dışişleri Bakanı Tillerson’ın bu konuda net olduğunu düşünüyorum. 

Dışişleri Bakanımız Tillerson yakın zamanda Türk Dışişleri Bakanı ile hem telefonda hem yüz yüze görüşmeler yaptı ve bu görüşmelerde bölgedeki tansiyonun düşürülmesini istediğimizi açıkça dile getirdi. Suriye ölçeğinde nisbeten güvenli olmuş bir bölgeden bahsediyoruz ama şu an durum tamamen başka. 

Türkiye’nin PKK konusundaki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz ve bunu saygıyla karşılıyoruz. Ama bir noktaya açıklık getirmek isterim; bizim ABD olarak Afrin’de bir askerİ varlığımız yok. O bölgede yaşananların parçası değiliz. Biz Suriye’nin doğusunda IŞİD'le savaşmak için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışıyoruz. Bunu yapmaya devam ediyoruz. Türkleri ve herkesi diğer gruplara değil IŞİD ile savaşmaya odaklanmaya teşvik ediyoruz. "

Editör: TE Bilişim