Gazeteemek- ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısının yankıları süreren ardı ardına açıklamalar da geliyor. İlk olarak Rusya, Suriye ve İran'dan yapılan ortak açıklamada ABD'nin yeni bir saldırısına misliyle karşılık verileceği belirtildi. ABD'nin Birleşmiş Miletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley'den de çok tartışılacak yeni bir açıklama geldi. Haley, Trump'ın gerekirse Suriye'ye yeni saldırılar yapabileceğini söyledi. 


Haley, Başkan Trump’ın Suriye’de daha fazlasını yapması gerekiyorsa yapacağını belirterek bundan sonra olacakların herkesin Suriye'de olanlara nasıl tepki gösterdiğine bağlı olacağını söyledi.  Haley, Trump’ın Suriye konusunda böyle bir durumda yerinde durmayıp gereken neyse onu yapacağını belirtti.

Haley, CNN televizyonunda Jake Tapper’ın sunduğu "State of the Union" programında canlı yayına katıldı. Haley, ABD’nin Suriye’ye düzenlediği saldırı ve ABD’nin Suriye politikasıyla ilgili olarak Tapper’ın çeşitli sorularını yanıtladı.

Haley, Tapper’ın "Suriye'de rejim değişikliği ABD'nin politikası mı?" sorusunu, “ABD’nin Suriye konusunda, Başar Esat’ı devirmenin dışında da birden fazla öncelikleri var. Bunların başında terör örgütü IŞİD ile mücadele etmek” diye cevapladı.

ABD’nin bir diğer önceliğinin de Esat rejimi olduğunu belirten Haley, “Esat iktidardayken Suriye’de siyasi bir çözüm sağlanamaz. Suriye’de Esat iktidardayken siyasi çözümün gerçekleşme olasılığı yok. Duruma ve Esat’ın yaptıklarına bakacak olursanız Esat yönetiminde olan bir idareyle siyasi bir çözüm bulunamaz. Esat ile barışçıl ve istikrarlı bir yönetim görmek zor" dedi.

‘İran’ın Suriye’de etkinliğini sona erdireceğiz’

Haley, ABD’nin üçüncü önceliğinin de Suriye’de İran’ın var olan etkinliğini sona erdirmek olduğunu söyledi. Suriye’de durumun oldukça karışık olduğunu belirten Haley, bu konuda soruların kolaylıkla yanıtlanmayacağını kaydederek, ABD’nin son önceliğinin de Suriye’de kalıcı siyasi bir çözümü sağlamak olduğunu söyledi.

Haley, ABD’nin Suriye’ye düzenlediği füze saldırısının ardından Cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen özel oturumunda "ABD dün gece çok ölçülü bir adım attı. Suriye'de meydana gelen dehşeti durdurma ve siyasi bir çözüm bulmak için tüm uygar ulusların çaba göstermesinin zamanı geldi" diye konuşmuştu.

Kaynak: Amerikanın Sesi

Editör: TE Bilişim