Gazete EmekABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, papaz Andrew Brunson'ı serbest bırakmayarak 'büyük hata' yaptığını savunduğu Türkiye'nin 'Brunson'ı şartsız serbest bırakarak' ABD ile yaşadığı krizi "anında" sonlandırabileceğini söyledi.

İsrail ziyareti sırasında Reuters'a konuşan Bolton, "Türk hükümeti Brunson'ı serbest bırakmayarak büyük bir hata yaptı" dedi ve ekledi:

"Her gün bu hatayı yapmaya devam ediyorlar. Bir Batılı ülke ve NATO müttefiki olarak doğru şeyi yaparak Brunson'ı şartsız serbest bırakmaları durumunda kriz anında çözülür."

ABD'nin Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulayıp sorgulamayacağı yönündeki bir soruya ise Bolton “Bu şu anda konu değil. Biz papaz Brunson ile Türk hükümetinin hukuka aykırı bir şekilde tuttuğu Amerikalılara odaklandık ve bu meselenin çözümünü bekliyoruz” şeklinde yanıt verdi.

"Katar'ın verdiği sözün kesinlikle bir faydası olmayacak"

Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım yapma sözü ve Türkiye ile Katar merkez bankalarının karşılıklı swap anlaşmasıyla ilgili de konuşan Bolton, "Verdikleri söz Türkiye'nin ekonomisini etkileme konusunda tamamen kifayetsiz. Bunun kesinlikle bir faydası olmayacak" dedi.

Bu iki gelişmenin duyurulmasının ardından Türk lirası tarihinin en değersiz seviyelerinden bir miktar yükselmişti.

İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirme planı

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz aldığı İran'a yönelik yaptırımlar hakkında da konuşan Bolton, "ABD İran'dan petrol alan diğer ülkelerin alternatif kaynakları olduğundan emin olmak istiyor ki böylece İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirelim" dedi.

Kaynak: T24

Editör: TE Bilişim