Gazete Emek-  Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararının bütün Suriye'yi kapsadığını yineledi.

İsveç ve BMGK Şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısı Konsey'de oylamaya sunuldu.

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vassily Nebenzia, önemli açıklamalarda bulundu.

Vassily Nebenzia, ateşkesin bütün Suriye'yi kapsadığının altını çizdi.

Nebenzia, Rûdaw'ın New York Temsilcisi Mecid Nizamaddin Gıli'nin “Ateşkes Afrin'i de kapsıyor mu?” sorusuna, “Evet, bütün Suriye'yi kapsıyor” yanıtını verdi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise, toplantıda yaptığı konuşmasa, “Ateşkes Afrin ve Golan dahil Suriye topraklarında uygulanmalı” ifadelerini kullanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı.

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.  

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim