Gazete Emek- Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG), ABD'nin çekilme kararı sonrasında Fırat'ın geleceğini ela almak için Rusya ile masaya oturacağı öne sürülüyor. İddiaya göre bugün Moskova'da bir görüşme yapılacak. Rusya'nın, sınıra Suriye askerlerinin konuşlanmasını önerdiği belirtiliyor.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının açıklanması sonrasında, Suriyeli Kürtlerin Fırat’ın doğusunun geleceği hakkında Rusya ile olası bir plan üzerine pazarlık yapmaya başladığı öne sürüldü. İddiaya göre, Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) bir heyet bugün Moskova’da temaslarda bulunacak. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin kaynaklarına göre, SDG heyeti ile Rus yetkililer bugün Fırat’ın doğusunun geleceğini masaya yatıracak.

‘RUSYA SINIRA SURİYE ASKERİ ÖNERDİ’

İddiaya göre Rusya şu an için, Fırat’ın doğusundan Dicle’ye uzanan Suriye-Irak-Türkiye sınır üçgenine Suriye ordusundan muhafızların konuşlandırılmasını teklif etmiş durumda. DSG ise ‘Afrin’de olduğu gibi İran destekli güçlerin değil, Suriye ordusunun düzenli birliklerinin gönderilmesini’ talep etti. Haberde, DSG’nin Fırat’ın doğusunda kontrol ettiği bölgelerin kimin yönetiminde olacağına dair tartışma ise devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin dün gece yayımladığı habere Rusya ve DSG’den henüz yalanlama veya doğrulama gelmiş değil. Öte yandan, DSG’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi’nin üst düzey yetkililerinden İlham Ahmed, ABD’nin çekilme kararından sonra yaptığı açıklamada kendileri için ‘artık bütün okların Moskova’yı gösterdiğini’ söylemişti.

‘HMEYMİM ÜSSÜ’NDE DE GÖRÜŞME’ İDDİASI

Öte yandan, benzer bir haber Suudi hükümetinin finanse ettiği Al Arabiya kanalının internet sitesinde de yer aldı. Al Arabiya’ya konuşan Rus kaynaklar, iki DSG heyetinin bugün Rus yetkililerle görüşmek üzere Moskova’ya geldiğini söyledi. Haberde, bu heyetlerden birinin bugün öğleden sonra Rus Dışişleri yetkilileri ile görüşeceği belirtildi. Bir DSG heyetinin de, Suriye’deki Rus askerleriyle görüşmek için Hmeymim hava üssüne gittiği öne sürülüyor.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim