Gazete Emek- Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeni hükümeti kurması için şii siyasetçi Adil Abdulmehdi’yi görevlendirdi.

Irak Parlamensosu’nda bu akşam gerçekleşen oylamanın ardından Cumhurbaşkanı seçilen KYB adayı Berhem Salih, yeni hükümeti kurma görevini şii siyasetçi Adil Abdulmehdi’ye verdi.

Irak’ta Saddam iktidarının yıkılması ardından ilk defa Dava Partisi’nin dışında bir siyasetçi hükümeti kurması için görevlendiriliyor.

12 Mayıs’ta gerçekleştirilen parlamento seçimlerden sonra Irak’ta yeni hükümeti kuracak ismi belirlemesi için cumhurbaşkanlığı seçimleri bekleniyordu. Kulislerde daha önce de başbakanlık için öne çıkan ismin Adul Abdulmehdi olduğu tartışılıyordu.

Irak Başbakanlığı için görevlendirilen Adil Abdulmehdi, Iraklı güçlerin oluşturduğu Reform ve İnşa koalisyonlarını ve Şii lider Ali Sistani’nin yanı sıra, Sunni ve Kürt partilerinin de desteklediği isimdi.

Irak’ın tanınan siyasetçilerden Adil Abdulmehdi daha önceki hükümetlerde başbakan yardımcılığı ve Petrol Bakanlığı görevlerinde bulundu. Bir dönem cumhurbaşkanı yardımcısı olan Abdulmehdi’nin Sünni ve Kürtlerle geçmişten beri güçlü ilişkileri olduğu ifade ediliyor.


Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim