Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılan Bağımsızlık Referandumu'nun ardından Erbil ile Bağdat arasındaki Kerkük krizi bir kere daha tırmandı. Türkiye'nin de açıklamaları ile dahil olduğu Kerkük tartışmasında dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. 

AFP haber ajansı Iraklı bir generale dayandırdığı haberinde, Irak ordusunun Kerkük'ü geri almak için operasyona başladığını iddia etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul ise yaptığı açıklamada, Irak ordusunun olası bir operasyonuna karşı on binlerce Peşmerge gücünün, Kerkük'e sevk edildiğini açıklandı.

Altı bin peşmerge Kerkük'te

Bağımsızlık referandumuyla birlikte Erbil-Bağdat arasında gerilime yol açan Kerkük'e peşmergeler konuşlandırıldı. Kürt yönetimi, Irak ordusunun tehditlerine karşı bölgede olduklarını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük’te gerilim sürüyor. Kente pek çok Peşmerge gücü, Bağdat yönetimine karşı konuşlandırıldı.

IKBY Başkan Yardımcısı Kürşat Resul, Irak yönetiminin açıklamalarının ardından en az 6 bin peşmergeyi Kerkük’e konuşlandırdı. Rudaw’da yer alan habere göre bölgedeki pek çok peşmergenin komutanı, “Irak ordusundan gelen tehditler var. Güçlerini Kerkük’e saldıracakmış gibi kentin yakınına konuşlandırdılar” ifadelerini kullandı.

IKBY Güvenlik Konseyi, Irak ordusunun Kerkük ve Musul’a büyük bir askeri harekat düzenleyeceğine dair istihbarat alındığını duyurmuştu. Irak’taki milis gücü Haşdi Şabi’nin Türkmen Sözcüsü Ali Haşim Hüseyini, Kerkük ve Musul’a askeri harekat yapılacağı iddiasının doğru olmadığını söylemişti. 

Peşmerge Komutanlığı'ndan açıklama

Kürdistan Peşmerge Genel Komutanlığı’ndan, Kerkük’teki durum hakkında yapılan açıklamada dünyaya çağrıda bulunularak, “Bu kargaşa hali, büyük bir felakete dönüşür” denildi.
 
Genel Komutanlık’tan yapılan açıklamada, Iraklı güçlerle Heşdi Şabi’nin Kerkük çevresindeki hareketliliğine vurgu yapılarak, “Savaşa ve kan dökülmesine karşıyız ama tehdit, saldırı ve savaş naralarını da kabul etmiyoruz” vurgusu yapıldı.
 
Açıklamada, “Dün gece Heşdi Şabi güçleri ile Irak ordusuna bağlı bazı güçler, özellikle Kerkük çevresinde, peşmergenin denetimindeki bölgelere saldırı amacıyla hazırlık ve hareketlilik halinde olmuştur” diye belirtildi.

Kerkük Valisi'nden açıklama

Irak Merkezi Yönetimi'nin Kerkük ve Musul'a yönelik askeri seçenek tehditlerin Kerkük Valisi Necmeddin Kerim cevap verdi. 

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Bağdat’ın, güç kullanmak yerine sorunların çözümü için başka bir yol bulmasının daha iyi olacağını söyledi.
 
Kentteki bazı mahallelere ziyarette bulunduktan sonra sabaha karşı Rahimawa Mahallesi’nde basın toplantısı düzenleyen Kerkük Valisi Kerim, “Kerküklüler kentlerini çok sever ve savunmak için kendilerini feda etmeye her zaman hazırdırlar” dedi.
 
Bir yıl önce bu ay içinde IŞİD’in Kerküklüler ve peşmerge tarafından yenilgiye uğratıldığını belirten Kerim, “Bu yüzden Bağdat’ın güç kullanmak yerine sorunların çözümü için başka bir yol bulması daha iyi olur” ifadesini kullandı.


 
Vali Kerim sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Referandumun yapıldığı günden beri Bağdat hergün bir açıklama yapıyor, Irak Başbakanı hergün yeni bir talepte bulunuyor. Ancak Kürtlerin sadece tek bir talebi var. Savaşmak istemiyoruz, sorunları barşıçıl şekilde çözmek istiyoruz. Bağdat her halükarda Kerkük’te güç oluşturmak istiyor. Kerküklüler bunu asla kabul etmez.”
 
Savaş istemediklerini belirten Vali Kerim, “Ancak halkımız, ne zaman saldırıya uğradıysa, düşmana karşı koymuştur” vurgusunda bulundu.
 
IŞİD’in Beşir köyü yakınlarındaki hareketliliği sonrası peşmerge mevizlerini ziyaret eden Kerim, “Bağdat hep, IŞİD’in son bulmasından sonra peşmerge tarafından alınan bölgeleri geri almak niyetinde olmuştur” diye konuştu.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim