Gazete Emek- Kuzey Atlantik İffitfakı (NATO) üyesi 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 28. NATO zirvesi, NATO'nun Brüksel’deki karargâhında başladı.

Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Brüksel'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

NATO Zirvesi kapsamında resmi bir görüşme de gerçekleştirecek ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan, NATO aile fotoğrafı sonrasında ayaküstü sohbet etti.

Oturum başlamadan önce ise ülke liderleri NATO aile fotoğrafı için bir araya geldi.

Aile fotoğrafında Erdoğan, İngiltere Başbakanı Joe Biden ve ABD Başkanı Joe Biden arasında yer aldı.

ABD Başkanı seçildikten sonra ilk kez ülkesinin müttefikleriyle bir araya gelen Biden, Avrupa'nın, ABD'nin müttefiklerinin yanında olduğunu ilmesini istediğini söyledi.

1949'da Washington'da imzalanan ve NATO'yu kuran Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. maddesinde tarif edilen ortak savunmayı "kutsal bir görev" olarak nitelendirdi.

Bu madde, NATO'ya üyesi herhangi bir ülkeye saldırının, tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayıldığını kayda geçiriyor.

Liderler, NATO zirvesi kadar önem içeren ikili görüşmelerde bulunmak üzere NATO karargahına geldi. Zirve buluşması 13.30’da başlayacak ve 2,5 saat sürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvesi öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirveden sonra da önce Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ardından da ABD Başkanı Joe Biden’la bir araya gelecek.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, zirvenin açılış açıklamasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ve Çin’le ilişkiler konusunun tartışmaların gündeminde olacağını dile getirdi. Stoltenberg "Çin bizim düşmanımız değil, rakibimiz değil. Çin’le yeni bir soğuk savaş olmayacak. Ancak Çin'in güvenliğimize getirdiği zorluklarla yüzleşmek zorundayız. İttifak olarak Çin'in yükselişinin güvenliğimize getirdiği zorlukları birlikte ele almamız gerekiyor" dedi. Genel Sekreter Stoltenberg, NATO müttefiklerinin kendi güvenliği için bu konuda birlik içinde olması ve küresel yarış karşısında, NATO zirvesinden birlik mesajı vermesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, liderler zirvesinin yapılacağı Brüksel'deki NATO karargâhına geldi.

Erdoğan, kısa bir süre sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşme yapmak için bir araya geldi. Macron ile görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Britanya Başbakanı Boris Johnson'la görüştü.

Erdoğan, Macron ve Johnson'ın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmeye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmenin ardından açıklama yapan Elysee Sarayı, iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını söylediklerini aktardı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirttim. Erdoğan ile görüşme, İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla sonuçlandı ve Libya ile Suriye'de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koydu."

Görüşmenin ardından bir tweet atan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, şöyle yazdı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'la NATO Zirvesi çerçevesinde uzun bir yüz yüze görüş alışverişim oldu. Açıklık, saygı ve aciliyetle ilerlemek için."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'le birlikte geldi.

Zirve kapsamında bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi ise, Türkiye saati ile 18.00'de gerçekleşecek. Görüşmede Türkiye-ABD ilişkilerin gerilmesine neden olan F-35, Biden'ın 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak nitelendirmesi ve S-400 krizi gibi birçok başlık görüşülecek.

Zirveye katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve göç krizini ele alacak. Miçotakis, zirve öncesi France 24 haber kanalına verdiği söyleşide, Türkiye’yle sorunları konuşarak masada çözmek istediklerini dile getirdi. Türkiye’yle yaşanan Doğu Akdeniz krizini AB krizine dönüştürmeyi başaran Yunan Başbakanı’yla görüşme, 24-25 Haziran’da toplanacak AB liderler zirvesinin de gündeminde olacak.

ZİRVE'DE KONUŞAN BİDEN'DEN TÜRKİYE'YE İLİŞKİN ÇAĞRI

ABD Başkanı seçildikten sonra ilk kez ülkesinin müttefikleriyle bir araya gelen Biden, Avrupa’nın, ABD’nin müttefiklerinin yanında olduğunu ilmesini istediğini söyledi.

Öte yandan Reuters’ın aktardığı habere göre, Biden diğer liderler ile konuşurken Avrupa, Türkiye ve Kanada’nın savunulmasının “kutsal bir sorumluluk” olduğunu ifade etti.

Kaynak: Ahval

Editör: TE Bilişim