Gazete Emek- "Sarı yelekliler", bugün başta Paris olmak üzere ülke genelinde akaryakıt zamlarını ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto ediyor.

Bugünkü protesto eylemleri öncesi polisin yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Ülke genelinde 89 bin polis görevlendirildi. Paris'i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor. Eylemciler, Paris'in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi'ne gelmeye başladı. Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmesine izin veriyor.Eylemler kapsamında şu ana kadar 1,500’den fazla kişinin gözaltına alındığı; en az üç kişinin hayatını kaybettiği ve 222’si polis olmak üzere 1,000’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.Eylemler nedeniyle Champs-Elysees Caddesi'nde mağaza ve restoranlar kepenkleri indirdi. 


Bazı mağazaların saldırıya uğramamak için camlarına sarı yelek astığı görüldü. Gösteriler Paris'in kültür hayatını da etkilerken, Champs-Elysees yakınlarındaki müzeler kapalı. Benzer şekilde Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programlar da iptal edildi. Fransa 1. Futbol Ligi'nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek. 


Kiliselerden de eyleme destek için gelenler oldu. Paris’te yılbaşı kutlamaları iptal edilecek deniliyor.

 SARI YELEKLİLER'DEN 'LİSELİLERE' DESTEK GÖSTERİSİ

Sarı yelekliler eylemleri kapsamında eğitim reformu ve hayat pahalılığını protesto gösterilerinde lise öğrencilerinin gözaltına alınmış olması, bugünkü gösterilerde de protesto edildi.

Göstericiler, öğrencilerin elleri enselerinde birleştirildiği o görüntülere gönderme yaparak aynısını yine polisin karşısında yaptı.

Fransa'daki gösterilerde 3'ü polis, 30 kişi yaralandı.

Kaynak: Cumhuriyet
 

Editör: TE Bilişim