Gazete Emek- Pompeo, “Esad rejimi, bazıları savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar seviyesine yükselen sayısız vahşetten sorumludur. Bugün, ABD’nin, Esad rejiminin 19 Mayıs’ta kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığını ilan ediyorum” dedi.

ABD yetkilileri Mayıs ayında Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmalarda Esad güçlerince kimyasal silah kullanıldığı yönünde çeşitli ihbarlar aldıklarını ancak bu yöndeki iddialarla ilgili kesin sonuca yeni vardıklarını belirtiyor.

Trump yönetimi, Süriye yönetimi güçlerinin kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından Suriye’ye 2017 yılı Nisan ayında ve 2018 yılı Nisan ayında hava operasyonu düzenlemişti.

ABD ile birlikte İngiltere ve Fransa da 2018 yılı Nisan ayında Suriye’nin kimyasal silah hedefleri olarak gördükleri noktalara havadan müdahalede bulunmuştu.

Bu yıl Nisan ayı sonundaysa, Esad cihatçıların ateşkes anlaşmasını bozduğunu iddia ederek İdlib ve civarında saldırılar başlatmıştı. Pompeo açıklamasında, bu yıl Mayıs ayında Suriye yönetiminin "düzenlediği kimyasal saldırının öncekilerden farklı olduğunu, çünkü bu sefer klor kullanıldığını" öne sürdü.

Amerika’nın bu durum karşısında nasıl bir tepki vereceği yönündeki soruları yanıtsız bırakan Pompeo, “Bilin ki, Başkan Trump dünyayı kimyasal silah kullanımından uzak tutma konusunda oldukça gayretli” dedi.

Pompeo ayrıca Suriye yönetimine yakıt sağlamaları nedeniyle iki Rus kurumuna yaptırım uyguladıklarına dikkat çekti.

İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR

Pompeo ayrıca İranlı bazı üst düzey yetkili ve ailelerinin ABD'ye girişinin yasaklandığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump tarafından yayımlanan konuya ilişkin başkanlık bildirgesine atıfta bulunan Pompeo, ABD'de iyi eğitim alan ve iş imkanına sahip olan İranlı yöneticilerin ve ailelerinin ABD'deki özgürlük ve refahı suistimal ettiğini savundu.

Pompeo, "Bu bildirgeyle belirlenen üst düzey rejim yetkilileri ve aileleri, artık ABD'ye giremeyecek. Onlar, İran'da yaptıkları yolsuzluk ve yanlış yönetimle kendi halkına acı çektirirken, ABD'deki özgür toplum ve avantajları kullanamayacaklar." ifadelerini kullandı.

Pompeo, Tahran yönetiminin İran'daki etnik azınlıklara ve farklı dine mensup gruplara baskı uyguladığını söyledi. İran yönetiminin yabancı ülke vatandaşlarını tutuklamak suretiyle dış politikada koz elde etmeye çalıştığını savunan Pompeo, "ABD, İran halkı acı çekerken İranlı yetkililerin ve ailelerinin Amerika'ya girmesine izin veremez." dedi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim