Gazete Emek-ABD'de yargılanan Reza Zarrab ve Halkbank başkan yardımcısı Hakan Atilla'ya ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. 

İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını Türkiye hükümeti yetkililerinin yardımıyla delmekle suçlanan ancak davanın sanık listesinden son anda çıkarılan Reza Zarrab’ın tanıklık yapmayı kabul ettiği belirtiliyor. Davada Amerikan hükümetinin, yani iddia makamının en önemli tanığının Reza Zarrab olacağı belirtildi. Bu bilgi, şu an davanın tek sanığı olan Halkbank eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın bir avukatı tarafından paylaşıldı.

‘ABD’NİN EN ÖNEMLİ TANIĞI’

New York Times’ın adliye muhabiri Benjamin Weiser, Atilla’nın avukatının, ‘hükümetin en önemli tanığının Reza Zarrab olduğunu’ söylediğini yazdı.

‘SUÇUNU KABUL ETTİ, YARIN İFADE VEREBİLİR’

Atilla’nın avukatlarının davanın iki hafta ertelenmesi talebi reddedilirken, Zarrab’ın Atilla aleyhinde ifade vereceği belirtildi. Duruşmayı izleyen Weiser, savcının açıklamasına göre Zarrab’ın suçunu kabul ettiğini aktardı. Buna göre, Zarrab yarın ifade verebilir.

Atilla'nın avukatı savunma yapıyor: Müvekkilim çaresiz bir piyon
Reza Zarrab'ın sanık değil tanık olacağı davanın ilk duruşması görülüyor. Tutuklu tek sanık olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı, savunmasında Zarrab'ı suçladı. Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara da davayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hakan Atilla yargılanıyor

İran yaptırımlarını delmekle suçlanan işadamı Reza Zarrab’ın sanık listesinden son anda çıkarılıp tanıklık yapacağı açıklanan davanın ilk duruşması görülüyor. Davanın tutuklu tek sanığı olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, jüri üyeleri karşısında yaptıkları savunmada Zarrab’ı ve dönemin Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan’ı suçladı.

Avukatlardan Victor Rocco, Atilla’nın ‘entrika, yalanlar ve devasa yolsuzluk içeren başdöndürücü ve büyük bir uluslararası fırtınanın ortasında kalan çalışkan bir memur’ olduğunu söyledi. Rocco müvekkili hakkında, “Atilla Reza Zarrab’ın çok sayıda mağdurundan biri. Talihsiz ve çaresiz bir piyon” dedi.

Rocco savunmasında, Aslan’ı Zarrab’dan rüşvet almakla suçladı. Aslan, davanın sanıkları arasında yer alıyor.

ESKİ SAVCI BAHARARA’DAN ‘ZARRAB’ PAYLAŞIMI

Bu arada Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara, Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Bahara, şu mesajları paylaştı:

“Rıza Zarrab hakkındaki tüm suçlamalarla davada savaşma hakkına sahipti.
Kendisine yardımcı olması için avukatlardan bir ‘rüya takımı’ kurmuştu.
Suçunu kabul etti çünkü gerçekten de hakkındaki suçlamalar konusunda suçlu.
Suçunu kabul etti çünkü hakkındaki suçlamalara konu olan suçları gerçekten de işledi.”


İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını, Türkiye’de bir dizi yetkilinin yardımıyla ve Amerikan bankacılık sistemini de kullanarak delmekle suçlanan Reza Zarrab, Mart 2016’da Miami’de tutuklanmıştı.

‘ARKA PLANINI ANLATACAK’

Türkiye Zarrab’ın iadesi için bir dizi girişimde bulunsa da, İranlı işadamının Amerikan hükümetiyle işbirliği yapacağı şüphesi oluşmuştu. Nitekim bugün resmen başlayan davada Zarrab’ın ‘suçunu kabul ettiği’, sanık değil tanık olacağı açıklandı. Reza Zarrab’ın savcılık makamı lehine ifade vermesi bekleniyor. Amerikan basını, Zarrab’ın ‘olayın arka planını anlatacağını’ öne sürüyor. 

Editör: TE Bilişim