Gazete Emek- Kerkük'te yaşananlardan sonra ırak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya geldi. 
 
Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Irak Meclisi, referandumdan önce Kürdistan Bölgesi’nde bulunan tüm yabancı temsilciliklerin kapatılması kararı almıştı.
 
Konuya ilişkin konuşan Sergey Lavrov, başkent Erbil’deki konsolosluk binasını kapatmayacaklarını söyledi.
 
Sergey Lavrov, “Ülkemin Kürdistan Bölgesi’ndeki referanduma yönelik görüşleri açık ve nettir. Bu konuda herhangi bir değişiklik yoktur. Biz Rusya olarak Kürt halkının isteklerine saygı duyuyoruz” dedi.
 
Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların da diyalogla çözülmesini isteyen Lavrov, “Tüm tarafların katılacağı bir diyalog önemlidir” diye konuştu.
 
Lavrov, Moskova ve Erbil arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerinin de devam edeceğini söyledi.
 
Kürdistan Bölgesi’ndeki Rus merkezli petrol firmaları Rosneft ve Gasprom’un çalışmalarına ilişkin ise Sergey Lavrov, “Kürdistan Bölgesi’nde çalışmayı sürdürecekler. Irak’ın bir parçası olarak da çalışmalarını genişleteceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Ortadoğu’daki durumun normalleşeceğini ifade eden Lavrov, “Önemli olan geçmiş sorunların çözümü dahil tüm tarafların girişimlerde bulunmasıdır” ifadesini kullandı.
 
İbrahim Caferi ise, “Irak tartışmalı bölgelerde anayasayı uygulamak için Kerkük’te operasyon düzenledi” dedi.
 
Caferi, “Amacımız Kürtlere acı çektirmek değil. Kürtler çok bedel ödedi. Kürdistan Bölgesi’nde referandumun iptali için çok çabaladık. Ancak Kürtler hukuk dışı davranarak, ayrılmak için referanduma gittiler” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim