Gazeteemek- Rusya, İran ve Türkiye Suriye konusunda anlaşmaya vardı. 

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre, Rusya ve Türkiye ve İran, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye barış görüşmelerinin 4. turunda Suriye’de “güvenli bölgeler” kurulmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Suriye muhalefet heyetinden bazı üyeler, imza törenine müdahale ederek anlaşmayı protesto ederken, bazı muhalifler de salonu terk etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tayyip Erdoğan ile dün Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından, “güvenli bölgeler” konusunda nihai kararın Astana’da bir araya gelecek olan Suriye hükümeti ile muhalifler tarafından verilmesi gerektiğini söylemişti.

Sputnik’in ulaştığı taslağa göre, bu belge, biri İdlip, biri Humus’un kuzeyi, biri Doğu Guta, biriyse ülkenin güneyinde olmak üzere 4 “gerilim azaltma bölgesi” oluşturulmasını öngörüyordu.

Bu bölgelerin çevresindeyse tarafların doğrudan çatışmasının önlenmesi için “güvenli bölgeler” kurulması öneriliyordu.

Memorandum taslağında ayrıca, “gerilimi azaltma bölgeleri”nin haritadaki yerlerinin 22 Mayıs’a kadar belirlenmesi gerektiği belirtiliyordu.

Taslak metne göre, garantörler (Rusya, Türkiye, İran) silahsızlanma, “gerilimi azaltma ve güvenlik bölgeleri”nin sınırlarının belirlenmesi için 5 gün içerisinde bir çalışma grubu oluşturacaktı.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim