Gazete EmekDSG, Abu Talha al Turki kod adlı Talip AKKURT’un 7 Haziranda Hajin kasabasındaki çatışmada öldürüldüğünü duyurdu. 

Talip AKKURT 2016 yılında 2 Türkiye askerini yakan Türk olarak kayıtlara girmişti.  Türkiye’nin Talip Akkurt’u Şubat 2018 tarihinden itibaren “mavi listede”  aradığı ve başına 1,5 Milyon TL ödül koyduğu biliniyordu. 

Akkurt’un, Türkiye’nin PKK’ye bağlı gördüğü YPG tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Akkurt’un da dahil olduğu “IŞİD’li Türk Cellatlar” olarak basına yansıyan “Yaşar Grubu” Hasan Aydın ve Muhittin Büyükangoz adlı şahıslarında dahil olduğu asker yakma olayıyla gündeme gelmişti. 

22 Aralık 2016 tarihinde Sefter Taş ve Fethi Sahin adlı Türk Jandarma İstihbarat askerlerini yakanların bu ekip olduğu ifade edilmekteydi. 


Taş ve diğer askerler 1 Eylül 2015 tarihinde sınırda IŞİD’in tuzağına düşüp esir alınmışlardı. Çıkan çatışmada Yusuf Beylem yaşamını yitirmiş, Sefter Taş ise kaçırılmıştı. Ayağından yaralanan Taş önce el-Bab’a oradan da Raqqa’ya götürülmüştü.


7 Eylül 2015 tarihinde MİT ile IŞİD arasındaki görüşmeler sonucu Taş’ın öldürülmediği öğrenildi. 14 Eylül’de MİT Taş’ın yaşadığına ve IŞİD hapishanesinde olduğuna dair fotoğrafları elde etti. 

Sonraki temaslarda IŞİD’in Taş’a karşılık Türkiye cezaevlerindeki 200 IŞİD’linin tahlisyesini talep ettiği öğrenildi. Bu süreçte Türkiye askerlerin kaçırıldığını resmi olarak kabul etmedi. 


2015 Aralık ayında HDP’nin verdiği soru önergesi ile konu bir kez daha gündeme geldi. 2 yıl geçmesine rağmen Milli Savunma Bakanlığı bu önergeye yanıt vermedi. 2016 Aralık ayında askerlerin yakılma videoları kamuoyunun gündemine gelince Hükümet yetkilileri videoların sahte olduğuna ve basının kamuoyunu yanlış yönlendirdiğine dair beyanlarda bulundular. 


2017 Ekim ayında Sefter Taş’ın babası konu hakkında dava açtı ve başvurular sonucu Taş’a şehitlik unvanı verildi.

Kaynak: longwarjournal

Editör: TE Bilişim