Gazete EmekTürkiye ile ABD arasında Minbic için yol haritasının ana hatlarının belirlendiği açıklandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye için kurulan çalışma grubunun ikinci toplantısı Ankara'da yapıldığı hatırlatıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, konuyu görüşmek üzere 4 Haziran'da ABD'de bir araya gelecek.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suriye konulu Türkiye-ABD Çalışma Grubu, Suriye ve her iki tarafı ilgilendiren diğer işbirliği konularında sürmekte olan görüşmelere devam etmek amacıyla bugün Ankara'da toplanmıştır.

Taraflar, Minbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanması hususunda yürütecekleri işbirliği için bir yol haritasının ana hatlarını belirlemiştir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Pompeo Çalışma Grubu'nun tavsiyelerini değerlendirmek üzere 4 Haziran'da biraraya gelecektir."

Batı Kürdistan’da yer alan Minbic kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor.

İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor.

Kürtler ve Arapların yaşadığı Minbic halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı Minbic Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti IŞİD'ten geri aldı.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim