Gazete Emek- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını açıkladı.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyulduğu kaydedildi.

Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısı yaptı.

Fazıl Say, cumhurbaşkanı adayını açıkladı

UKRAYNA ORDUSU: "RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK"

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Lugansk'da 5 Rus uçağı ile 1 helikopterin düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya ise, Ukrayna ordusu tarafından bir uçağının düşürüldüğünü reddetti. 

"KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ''Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" açıklamasında bulundu.

KİEV DAHİL BİRÇOK KENTTE PATLAMA SESLERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.


 

Kiev'de hava saldırısı sirenleri böyle çaldı

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.


 

Mariupol'deki patlamalar endişeye yol açtı

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.


 

Ukrayna medyasında yer alan bilgilere göre, ülkede bombalanan alanlar haritada böyle gösterildi. 

Bununla beraber CNN de Belarus'tan Ukrayna'ya giren tankların görüntülerini yayımlamaya başladı.

Ukrayna'da canlı yayın yapan CNN muhabiri de işgale hazırlıksız yakalandı. Muhabirin görüntüleri tüm dünyanın gündemine düşerken, apar topar orayı terk ettiği görüldü.

Ekonomist Oğuz Demir benzin ve motorine büyük zammı duyurdu

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ORDUSU RUS UÇAKLARINI VURDU

Ukrayna ordusu, "Hava savunma sistemimiz Ukrayna'nın doğusunda bir Rus uçağını vurdu" açıklamasını yaptı. Ukrayna Kara kuvvetleri, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve bir helikopteri düşürdüklerini duyurdu.

Öte yandan, Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da uçağımızın düşürüldüğü iddiası asılsız" ifadelerine yer verildi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, hava limanlarına füze ve bomba saldırılarının yapıldığını doğruladı. Saldırılan şehirler, Boryspil, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka olarak açıklandı. 


 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Moskova, temel ilkelere meydan okuyor

KİEV’E FÜZE SALDIRISI BAŞLADI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını paylaşan Ukrainska Pravda isimli medya kuruluşu, Kiev ve Harkov’daki Ukrayna askeri üslerine füze ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Reuters’a konuşan bölge sakinleri ise Kiev’de Rusya’nın açıklamalarının ardından çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı.


 

Rus askerlerinin Kupino bölgesindeki ilerlemesi Reuters’ın servis ettiği uydu görüntüleriyle görüldü.

Putin’in açıklamalarının ardından Ukrayna’nın başkentinde sabaha karşı otomatik tüfek sesleri duyulurken, Rus haber ajansı Interfax seslerin havalimanı yakınlarından geldiği aktardı. Öte yandan Donetsk kentinde de patlamalar duyulurken, sivil uçuşların bölgeden uzaklaştırılması çağrısı yapıldı.

Putin’in saldırısından saatler önce Rusya’nın birkaç gün önce resmen tanıdığı bölgedeki Rus ayrılıkçı gruplar, Moskoav’dan yardım istemiş ve Ukrayna saldırısı altında olduklarını duyurmuştu. ABD yönetimi, bunun Rusya’nın bir propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerken Putin, “Bütün bu dökülen kanın tek sorumlusu iktidardaki Ukrayna rejimidir” dedi.

Geçen hafta Belarus ile tamamlanan askeri tatbikat süresince sınırda on binlerce asker ve çok sayıda tank yığan Rusya’nın şu an ne kadar büyük ölçekli bir operasyon düzenleyeceği henüz bilinmiyor.

Medya ombudsmanı Bildirici ve Nevşin Mengü arasında 'reklam’ tartışması 

NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RUSYA'YA KINAMA

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

AVRUPA KOMİSYONU ACİL TOPLANMA KARARI ALDI

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatını ve bir sonraki Avrupa Birliği (AB) zirvesi hazırlıkları için acil toplanma kararı aldı.

Biden'dan Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasına sert tepki

Beyaz Saray: Hiçbir senaryoda Biden Ukrayna'ya asker göndermeyecek

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sıkıyönetim ilan etti: Her şeye hazırız!

Tüm dünya bu görüntüyü konuşuyor: CNN muhabiri, işgale canlı yayında yakalandı

"BOĞAZLAR RUSYA'YA KAPATILSIN"

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın dün başlattığı askeri operasyonun ardından, Ukrayna’nın Türkiye’den Boğazları Rusya’ya kapatmasını istediğini söyledi.

Bodnar bugün Ankara’da düzenlenen basın toplantısında, “Ukrayna’ya yardım edin. Bu bağlamda hava sahasının kapatılması ve Boğaziçi ve Çanakkale boğazlarının kapatılması çağrısında bulunuyoruz. İlgili resmi talebimizi Türk tarafına ilettik” dedi.

Aynı zamanda Rus tarafına bir yaptırım uygulanmasını istediklerini kaydeden Bodnar, “Savunma silahlarının temin edilerek bizim savunmamıza yönelik destek de bizim için önemli, mali destek de önemli. İnsani destek de o kadar önemli” diye konuştu.

Bodnar bugün gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bodnar, Rus tarafında ciddi askeri kayıpların olduğunu belirtirken, “Malesef, Ukrayna’dan askeri ve sivil kayıplar olduğuna dair haberler gelmeye başladı.” dedi. Bodnar, ‘savaştayız ve kazanacağız’ ifadelerini kullandı. Bodnar, Rusya’nın internet üzerinden ‘yalan haber’ler yaydığını öne sürerken, internette paylaşılan bilgilerin ‘güvenliğinin’ sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Bodnar;” Şu an her şey kontrol altında. Uluslararası toplumun da yardımıyla bu savaşta kazanacağımıza inanıyorum. 24 Şubat’ı asla unutmayın. Bugün tüm dünya değişti. Artık hepimiz savaştayız.” dedi. Bodnar, Dışişleri Bakanlığı ile de görüşme yapacaklarını belirtti.

Bodnar dün Reuters’a yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Karadeniz’deki sınırları yakınında Rus savaş gemilerinin bulunmasını tehdit olarak gördüğünü belirterek, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda Türkiye’den Boğazları Rus gemilerine kapatmayı değerlendirmesini isteyeceklerini söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda “özel” askeri operasyon başlatırken, Rus kuvvetleri pek çok Ukrayna kentine füze saldırısı düzenledi ve kıyı kentlerine çıkarma yaptı.



 

TKP, ‘Demokrasi İttifakı’ toplantılarına katılmama kararını açıkladı

 AVRUPA BİRLİĞİ, RUSYA BÜYÜK ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınama amacıyla Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov'u çağırdı.

AB'nin dış politika servisinden yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Chizhov, "Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından Ukrayna'nın sebepsiz, haksız işgali" nedeniyle kınandı.

Rus büyükelçiden, Brüksel'in askeri operasyonlara son verilmesi talebinin Moskova'ya iletilmesi istendi.

 AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ 5 BİN VATANDAŞIMIZ ÜLKEYE DÖNÜŞ YAPTI

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kiev Büyükelçiliği'nin uyarıları kapsamında 5 bin civarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Ukrayna'dan ayrılarak ülkeye döndüğünü bildirdi.

 POLONYA: UKRAYNALI MÜLTECİLER İÇİN KABUL NOKTALARI OLUŞTURUYORUZ

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden kaçan Ukraynalı mülteciler için Polonya-Ukrayna sınırında özel kabul noktaları oluşturulmaya başlandı.

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı Pawel Szefernaker, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Lubelskie ve Podkarpackie eyaletlerinde mülteciler için kabul noktaları oluşturmaya başladıklarını söyledi.

İlk aşamada açılacak 8 kabul noktasında mültecilere yiyecek, tıbbi yardım ve bilgi sağlanacağı duyuruldu.

LAVROV: DİYALOĞA HER ZAMAN AÇIĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov, Rusya'nn Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından açıklama yaptı.

ABD ve NATO ile gerilim ile ilgili detaylı görüşme yaptıklarını belirten, "diyaloğa her zaman açığız." dedi.

Rusya Ukrayna'ya saldırı başlattı. Ardından başta başkent Kiev olmak üzere Ukrayna'nın pek çok şehrinde patlama sesleri duyuldu.

Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

 UKRAYNA ORDUSU BELARUS'TAN 4 BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna ordusu, ülkeye Belarus'tan 4 balistik füze fırlatıldığını açıkladı.

Füzelerinin fırlatılmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müttefik ülkelerden Rusya'ya yönelik somut yaptırımlar beklediklerini söyledi.

Ülkenin doğusundaki Mariupol'de, kent konseyi, bombardımanda sivil yerleşimin hedef olduğunu duyurdu.

ABD BAŞKANI BİDEN ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLUYOR 

Beyaz Saray'dan bir yetkilinin paylaştığı bilgiye göre, Biden, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplama kararı aldı. 

Toplantıda, Rusya'ya karşı yaptırımların ve Baltık ülkelerine yeni askeri sevkiyatların yapılmasının gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

ABD Başkanı, çarşamba günü geç saatlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmüştü.

 RUSYA: "4 BAYRAKTAR İHA DÜŞÜRÜLDÜ"

Rus güçlerinin Donbass'ta Ukrayna'ya ait bir askeri helikopter ile 4 Bayraktar İHA düşürdüğü aktarıldı.

Sputnik’in aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbas’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

"BOĞAZLAR MESELESİ GÖRÜŞÜLÜYOR"

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, “Bir Ukrayna kargo uçağı düşürüldü ve 10 askerimiz hayatını kaybetti” bilgisini paylaştı.

Ülkesinin Rusya’ya karşı Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kapatılması talebine de değinen Bodnar, şöyle konuştu:

“Boğazlar meselesi şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda ve hükümette görüşülüyor. Belli süreçlerin olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmaların normlarına uyduğunun farkındayız. Teklifimi tekrarlamak isterim. Boğazların kapatılması için tüm delilleri Türk tarafında sunmaya hazırız.”

"YAPTIRIMLAR RUSYA'NIN TEMELİNİ SARSACAK"

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, şu açıklamada bulundu:

"Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak. Rusya'nın sermaye piyasalarına yaptırımlar içerecek bunlar. Kredi maliyetleri artacak, sermaye çıkışı artacak ve zaman içinde temelleri sarsılacak."

 "AVRUPA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı Avrupa tarihinde bir dönüm noktası" dedi.

Fransa'nın Ukrayna'nın yanında olduğunu ve Rusya'nın adımlarının kıta için kalıcı ve derin etkileri olacağını belirten Macron, "Bu savaş eylemine zayıflık göstermeden, soğukkanlılık, kararlılık ve birlikle yanıt vereceğiz" diye konuştu.

 UKRAYNA, MOSKOVA'DAKİ BÜYÜKELÇİLİĞİN TAHLİYESİNE BAŞLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği'nin tahliyesine başlandığını aktardı.

Sputnik’in bakanlığın resmi sitesinden aktardığı açıklamada, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'ndaki Ukrayna Maslahatgüzarı Vasiliy Pokotilo'yu istişareler için Kiev'e geri çağırdı ve Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği’nin tahliyesine başladı” denildi.

UKRAYNA'YA AİT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna polisi, Ukrayna ordusuna ait bir savaş uçağının düşürüldüğü ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği açıkladı.

"RUS BİRLİKLERİ KİEV'İN KUZEYİNDEN GİRİŞ YAPTI"

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna sınır muhafızlarına dayandırdığı bilgiye göre, Rus birliklerinin Kiev bölgesinin kuzeyinden giriş yaptığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'in danışmanı Arestoviç, “Ruslar havadan indirme yapıp Kiev'deki hükümet binaları bölgesine girebilir” dedi.

ERDOĞAN: "ASKERİ HAREKATI REDDEDİYORUZ"

Rusya'nın müdahalesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki güvenlik zirvesinin ardından konuştu:

"Askeri harekatı kabul edilemez buluyor, reddediyoruz. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini biraz önce Zelenskiy'e yeniden ifade ettim."

 NATO: "RUSYA ÇOK CİDDİ SONUÇLARLA KARŞI KARŞIYA"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Uluslararası hukukun tamamen ihlal edildiğini görüyoruz. Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Rusya tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor. 100'den fazla jet ve 120'den fazla gemi denizde bekliyor. Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz. NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı. Rusya çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya."

 “SALDIRI ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR VE KABUL EDİLEMEZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.


 

UKRAYNA'DAKİ BANKALARDAN DÖVİZ ÇEKMEK YASAKLANDI

Merkez Bankası Başkanı Szewczenko günlük para çekme limitinin 100 bin Grivna (yaklaşık 48 bin TL) olarak belirlendiğini açıklarken, nakit içermeyen işlemlerde ise herhangi bir sınırlama olmadığını aktardı.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Szewczenko ayrıca döviz cinsinden nakit para çekmenin tamamen yasaklandığını duyurarak, tüm yurtta bankaların açık olduğunu, bankacılık sisteminin normal şekilde işlemeye devam ettiğini açıkladı. 

"ODESSA'DA 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Reuters, Ukrayna'nın liman kenti Odessa'daki füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kiev yakınlarındaki Brovary kasabasında ise en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

BELARUS, HAVA SAHASINI UÇUŞLARA KISMEN KAPATTI

Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını duyurdu.

 MOLDOVA HAVA SAHASINI KAPATTI

Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle ülkenin hava sahasını kapatma kararı aldı.

Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi'nin kararının yerel saatle 12.00'da uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.

İRAN: "KRİZ NATO PROVOKASYONUNDAN KAYNAKLANDI"

Ukrayna krizinin 'NATO provokasyonlarından kaynaklandığını' belirten İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ukrayna'da savaş bir çözüm değil" diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısı yaptı.

AKP'DEN MONTRÖ AÇIKLAMASI: TÜM SENARYOLARA ÇALIŞILDI 




 

AKP MKYK toplantısı sonrası parti Sözcüsü Ömer Çelik, açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine değinen Çelik şu ifadeleri kullandı;

*Yakın ilişkilerimizin olduğu Rusya'ya, uluslararası hukukun ağır bir ihlali anlamına gelen bu eylemden vazgeçilmesi gerektiğini söylüyoruz.

*Bir yandan NATO, Rusya, Ukrayna ile ilişkilerimiz var. Türkiye bir NATO müttefiki olarak bu güne kadar yapıcı bir tutum sergiledi ve bu böyle devam edecektir. Rusya’nın bu saldırgan tutumundan vazgeçmesi için diplomatik ilişkileri devam ettirmeyi sürdüreceğiz.

*Bu süreç bir şey daha gösterdi. AB’nin kınama teşkilatına döndüğü, sadece uluslararası olaylarda kınama ürettiği görüldü. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin neler katacağı konusunda bilgilendirmede bulunduk. Karadeniz’in güvenliği konusu kapsamlı şekilde değerlendiriliyor.

*Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye açısından ne duruma geldiği hakkında devlet kurumları bütün senaryolar üzerinde çalışmalar yapmıştır. Hem hukuki hem diplomatik açıdan gerekli hazırlıklar yerine getirilmiştir


 

G7 ÜLKELERİ PUTİN AVRUPA'YA YENİDEN SAVAŞ GETİRDİ

G7 ülkelerinden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin açıklama geldi.

Rusya'ya "kan dökmeyi durdurma" çağrısı yapılan açıklamada, söz konusu krizin, kurallara dayalı uluslararası düzen için ciddi bir tehdit olduğu ve Avrupa'nın çok ötesinde sonuçlar doğuracağı aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdiği vurgulandı.

MOSKOVA AYNI ŞEKİLDE YAPTIRIMLARA CEVAP VERECEĞİZ

Moskova ,Ukrayna'ya saldırısı sonrası AB'den gelen yaptırımlara sert yanıt vermeye hazırlanıyor.

Moskova , Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan "dostça olmayan"  şeklinde nitelediği Avrupa Birliği yaptırımlarına aynı şekilde yanıt verme sözü verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Uluslararası hukukun temeli olan mütekabiliyet ilkesi uyarınca sert misilleme önlemleri alacağız" denildi.

ZELENSKİY, SAVAŞ YARIN SİZİNDE KAPINIZA GELEBİLİR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor"  ifadesini kullanan Zelenskiy, "Bugün bize yardım etmezseniz savaş yarın sizin de kapınıza gelebilir" dedi.

 ABD, RUS ASKERLERİ KİEV'E DOĞRU İLERLİYOR

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya'nın saldırılarda 75 savaş uçağı kullandığını söyleyerek, Rus askerlerinin Kiev'e doğru ilerlediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığından bir yetkilinin açıklamasına göre, Rus birlikleri Belarus üzerinden Kiev'e doğru 3 hat üzerinden ilerlemeye başladı.

Saldırıda 75 savaş uçağı kullandığı ancak Amfibi saldırıları gerçekleştiğine dair bir işaret olmadığı ifade edildi.

Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğu açıklandı.

Bu arada Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 ÇİN DIŞİŞLERİ ABD, EGEMENLİĞE SAYGININ NE OLDUĞUNU BİZE ÖĞRETMESİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’ye egemenliğe saygının ne olduğunu öğretmeme çağrısında bulundu.



 

Washington'un Pekin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin tarafsız tutumuna yönelik eleştirisini değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’ye Pekin'e diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymanın ne olduğunu öğretme çabasına girmeme çağrısı yaptı.


 

PUTİN: BAŞKA YOL BIRAKMADILAR

Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donbass’ta “bir askeri operasyonun” başladığı şeklindeki konuşması ve devamında Ukrayna topraklarına yönelen saldırılarla savaşa dönüştü.

Putin, başlattığı savaşı “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” sözleriyle gerekçelendirirken, Ukrayna’yı işgal etmeyeceklerini ancak silahsızlandırmaya çalışacaklarını savundu.

Rusya’nın nükleer kapasitesi dahil askeri gücüne özellikle vurgu yapan Putin’in Ukrayna halkının ülkeyi kimin yöneteceğini “özgürce seçebileceği” sözleri de dikkat çekti.

Ukrayna’da başkent Kiev dahil ülkenin farklı noktalarında füze saldırıları sonucu patlamalar meydana gelirken Rusya Savunma Bakanlığı, “Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor” açıklaması yaptı. Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi.


 

BİDEN, ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI: 'YIKICI YAPTIRIMLARDA ANLAŞTIK



Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa ülkeleri harekete geçti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Rusya'ya daha önce uygulamadığımız en ağır yaptırımları uygulayacağız. Büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağız" demişti.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik konseyini Ukrayna’daki gelişmeler gündemiyle topladı. Toplantı sonrası Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyurdu. 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ulusal güvenlik konseyini topladı. Ukrayna’daki gelişmelerin gündeme geldiği toplantı sonrasında Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı.

G7 LİDERLERİ ANLAŞTI

Biden, "G7 liderleri Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı" dedi.


 

POLİS PROTESTO ÇAĞRISI YAPANLARI GÖZALTINA ALDI


 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları başkent Moskova'da protesto edildi.

Protestocular ellerinde Ukrayna bayrağının renklerini temsil eden mavi-sarı renkli çiçekler taşıyarak eylemin düzenleneceği meydanın yakınlarında toplanmaya başladı.


 

Moskova'da yaşayan aktivist Marina Litvinovitch sosyal medya hesabından "Evimden çıkarken gözaltına alındım" şeklinde bir mesaj paylaştı.

Reuters haber ajansı bilginin doğrulandığını duyurdu. Litvinovich Perşembe akşamı Rusya'nın çeşitli kentlerinde protest için toplanılması çağrısında bulunmuştu.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi de 48 yaşındaki iç mimar Mikhail Leipunsky'nin Puşkin Meydanı'na savaş karşıtı poster açması üzerine dakikalar içinde tutuklandığını bildirdi.

Gazetenin Moskova muhabiri Leipunsky'nin "Bu benim tek protesto şeklim. Bu insanlar beni temsil etmiyor ve benim adıma karar veriyor. Bu bana kendimi çok çaresiz hissettiriyor" dediğini aktardı.

Gazete genel olarak Moskova sokaklarında halkın komşu ülke Ukrayna ile bir çatışma ve savaş yapılması için hevesli olmadığını ancak Rus siyasi muhalif Alexey Navalny'nin düzenlediği protestolardan sonra hapse atılması sürecinde muhalefeti bastırılmasının protesto isteğini söndürdüğü yorumunu yaptı.

Halen cezaevinde olan Navalny Rusya'nın Ukrayna'da savaşa girmesine karşı olduğunu belirtmişti.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Rus halkının savaş istediğine inanmadıklarını ısrarla vurgulamıştı.




 

Kaynak: Dokuz8haber 

Editör: TE Bilişim