Gazete Emek- Hükümet, yama tutmayan bütçe için yeni kaynak arayışlarına girdi. İlk göz dikilen alan ise geçen yıl 6 milyon satışın yapıldığı ikinci el araç pazara oldu.

AKP tarafından hazırlanan ve yakında TBMM'ye getirilmesi beklenen yasa taslağına göre ikinci el araç satışından binde 5 oranında vergi alınacak. Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre satış değerinin düşük gösterilmesinin önüne geçmek gerekçesiyle de kasko değerinin altında satış miktarı beyan edilemeyecek.

TIKLAYIN- Bekir Güneş yazdı: Şırnak'ın neden 'mavi' olduğunu ben size anlatayım!

PANDEMİYLE OTOYA TALEP ARTTI

Korona salgını nedeniyle toplu ulaşımı kullanmak istemeyenlerin artmasıyla, otomobil satışları da arttı. Sıfır araç teminindeki sıkıntı nedeniyle de ikinci el araç pazarı hareketlendi. İkinci el analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın "100 bin TL'lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL'den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır" dedi.

Meclis'te hazırlanan yasa taslağının genel kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor. Hazırlanan taslakta “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 20'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, tescil edilmiş araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden binde 5” ifadelerine yer verildi.

TIKLAYIN- Cüneyt Özdemir’in Tweeti 10 bin dolara satıldı

PAZAR HAREKETLENİYOR

İkinci el analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, pandeminin etkisiyle sıfır araç tedariğindeki sıkıntı nedeniyle ikinci ele talebin arttığını hatırlatarak, devletin bu hareketi gördüğünü ve vergilendirmek istediğini belirtti. Yeni verginin satışlara ve fiyatlara büyük bir etkisi olmayacağını anlatan Yalçın, “100 bin TL'lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL'den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır. Pazarda 15 Kasım 2020'ye kadar inanılmaz bir hareket vardı. Şu anda pazar normale döndü, fiyatlar da rayına oturdu. Havaların ısınmasıyla pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda da yükselen bir grafik var” dedi.

TIKLAYIN- Banu Güven ile Nedim Şener'den Twitter üzerinden sert tartışma: Nedim yazanı iyi oku

“SATIŞTAKİ KARLAR VERGİLENDİRİLMELİ”


Hazırlanan yasa taslağını değerlendiren vergi uzmanı ve yazarımız Nedim Türkmen, geçen yıl ikinci el piyasasının büyüklüğünün 300 milyar liraya çıktığını söyledi. Bu satışlardan çok büyük kârlar elde edildiğini ifade eden Türkmen, “Maliye hem gelir ve kurumlar vergisi hem de KDV alamadı. Şimdi alım-satıma harç getirilmeye çalışılıyor. İnsanlar bu binde 5 harcı ödememek için eskisi gibi araç devirlerini almak istemeyebilirler. Bu sektörde elde edilen kârları vergilendirmek ana hedef olmalı” dedi.

Taslak metinde yer alan bazı teknik alt yapı düzenlemeleri eleştirilere konu olmuştu. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre vergi uygulamalarına yeni kriterler getiren bölüm özetle şöyle:

ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimi, ilk iktisabı veya ithalatı nedeniyle doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, bu ürünleri imal eden, ithal eden veya satan mükelleflerden teminat alınacak. Teminat, yeni işe başlayanlar için bir milyon lira üzerinden uygulanacak. Faaliyeti devam edenlerde ise son bir yılda tahakkuk eden KDV ve ÖTV tutarı toplamının aylık ortalamasına kadar olacak.

TIKLAYIN- AYM, HDP iddianamesini iade etti

İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMINA VERGİ GELİYOR

Taslak ile ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması da öngörülüyor. Harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak.

TIKLAYIN- Ekonomist Yeşilada'dan dikkat çeken dolar analizi: Daha da yukarı çıkacak

FATURA DÜZENLEME SÜRESİ DEĞİŞECEK

Vergi Usul Kanunu’ndaki fatura düzenlenme süresi değiştirilecek. Buna göre, ‘faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesine ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı’ hükmüne ek yapılacak.

TIKLAYIN-  Banu Güven ile Nedim Şener'den Twitter üzerinden sert tartışma: Nedim yazanı iyi oku

YÜZDE 5 ORANINDA VERGİ TEVKİFATI

Başka bir düzenlemeyle de, Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin gelecekteki kâr dağıtımlarından yapılacak vergi kesintisinin peşin alınması öngörüldü.

Buna göre, Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yıllık veya özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kazanç tutarı esas alınacak.

Bunun üzerinden 2020 yılı ve 2021 yılı vergilendirme dönemlerine ait kazançları için yüzde 10, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kazançları için yüzde 5 oranında vergi tevkifatı yapılacak.

Editör: TE Bilişim