Gazete Emek- Ekonomist Atilla Yeşilada, önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ekonomi alanında nelerin beklediğine dair yorumlarda bulundu. Bu yorumlardan sonra dövizdeki yön yukarı doğru oldu. 

Integral Yatırım Danışmanı Dr. Artunç Kocabalkan'ın Youtube yayınında konuşan Yeşilada, “Gelecek hafta döviz alımlarının başlamasını bekliyorum. Yabancı çıkışı da daha tamamlanmadı. Daha çıkacak 10 milyar dolar kadar bir para var” dedi.

TIKLAYIN- HDP'nin düzenlediği forumda konuşan Ahmet Türk, "çaresiz" değiliz diyerek yeni yol haritasına vurgu yaptı

"DAHA DA YUKARI GİDECEK"

Yeşilada katıldığı programda şu ifadeleri kullandı:

"Bu 10 milyar dolar da çıkacak, kimsenin şüphesi olmasın. 8'i kırıp daha yukarı gidecek. Dolar ve TL'nin nereye gideceği Erdoğan'ın bundan sonra açıklayacağı karar ve tedbirlere bağlı.

Burada bu kamu bankaları ile daha esnek bir ilişki kurmak üzere bu yapılıyor, buradaki isimler kabinede mi görevlendirilecek ya da bu değişimlerin ABD yaptırımları boyutu var mı?

Bu Demokles'in kılıcı gibi tepemizde ve sıcak paranın girmesine engel oluyor. Büyük yatırımcı bu ortamda Türkiye'ye girmez. Nereden bakarsanız bakın sıkıştık. Vatandaş pandemide evde, harcamıyor. Siz hangi ekonomik güce dayanarak bu ortamda hem faizleri düşürüp hem de TL'yi güçlü tutacaksınız.

TIKLAYIN- Adnan Oktar’dan Süleyman Soylu’ya cezaevinden mektup

FAİZ ARTIRIMI BAŞLAYACAK

Yeni MB Başkanı'nın oraya faizi indirmek için getirildiği düşünülüyor. Dolayısı ile insanlar TL'den faizler düşmeden kaçacaklar. Bu nisan toplantısına kadar devam edecek. Benim şahsi beklentim nisan toplantısında faiz düşmeyecek, mayıs toplantısında ise faiz artırımı başlayacak.

Ben faizler yükseldi diye Türkiye ekonomisine güven kaybeden görmedim. Ama dolar yükseldi diye gelecekten umudu kesip harcama davranışlarını değiştiren pek çok insan biliyorum.

Boşverin döviz gitsin, arkasından enflasyon 5 puan artsın, biz yeter ki kredi verelim diye bir model çalışmaz"

Yeşilada ayrıca dünyada borç krizinden endişe edildiğini, gelişmekte olan ülkelere önümüzdeki dönem bir giriş beklemediğini ekledi.

TIKLAYIN- Demirtaş: PKK ve Abdullah Öcalan ile Erdoğan görüştü

Piyasalarda güvensizlik sürüyor: Dolar, Euro ve altın fiyatlarında son durum

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra piyasalardaki dengesizlik sürüyor. En çok sorulan sorular ise dolar, euro ve altın fiyatlarının ne olduğu ve yönünün nereye doğru olacağı oldu.

Dün 8,4543’e kadar yükselmesi sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarıyla düşüşe geçen dolar/TL, günü bir önceki kapanışın yüzde 1,5 üzerinde 8,3362’den tamamladı.

Kavcıoğlu, TCMB 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, temel amaçları doğrultusunda ellerindeki tüm araçları bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini belirterek, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,3 üzerinde 8,3610’dan işlem görüyor.

Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 artışla 9,8180’den, sterlin/TL de yüzde 0,2 değer kazancıyla 11,4935’ten satılıyor.

Dolar endeksi 93,4 ile son 5 ayın en yüksek seviyesini görürken, avro/dolar paritesi 1,1704 ile yaklaşık 5 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından bugün 1,1710 seviyesinde işlem görüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları nedeniyle sıkılaştırılan tedbirler ve ABD’nin 10 yıllık tahvil faizindeki yükselişin TL varlıkları üzerinde baskıya neden olduğunu belirten analistler, bugünün veri takviminde; yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret istatistikleri, ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve Avro Bölgesi’nde enflasyon verilerinin öne çıktığını bildirdi.

TIKLAYIN-Mart anketi: Cumhur İttifakı eriyor; HDP'nin oyları yükseliyor

GRAM ALTIN FİYATLARI NE KADAR?

Gram altın fiyatları 31 Mart Çarşamba günü ayın son işlem gününde dolar TL kurundaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle birlikte düşüşe geçti. Saat 07.30'da kaydedilen verilere göre gram altın 448 lira alış ve 450 lira alış fiyatı üzerinden işlem görüyor.

ÇEYREK ALTIN FİYATLARI NE KADAR?

Çeyrek altın fiyatları da tıpkı gram altın fiyatları gibi güne değer kaybıyla başladı. Saat 07.30'da kaydedilen verilere göre çeyrek altın fiyatları 718 lira alış ve 734 lira satış fiyatı üzerinden işlem görüyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını 31 Mart Çarşamba günü saat 07.30'da kaydedilen verilere göre bir önceki güne kıyasla güne yüzde 0,41 düşüşle başladı. Buna göre Cumhuriyet altını 2.875,69 TL alış ve  2.930,51 TL satış fiyatı üzerinden işlem görüyor.

SPOT ALTIN TL/GR FİYATI

449,33

449,47


ALTIN/ONS ($) FİYATI

1.679,81

1.680,10

YARIM ALTIN FİYATI

1.433,35

1.469,75

ZİYNET ALTINI FİYATI

2.875,69

2.930,51


14 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI

245,95

296,28

22 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI

405,55

435,23

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim