Gazete Emek- ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden, ilk konuşmasında demokrasi ve birlik vurgusu yaparken, 'Amerika'yı onarma ve iyileştirme' vaadinde bulundu. Biden, Trump yıllarından miras kalan toplumsal bölünmeyi iç savaş (civil war) ifadesi üzerinde kelime oyunu yaparak 'uncivil war (gayrı medeni/ kaba savaş)' olarak niteledi; ülkede 'kentlilerle kırsal nüfusu, muhafazakârlarla liberalleri karşı karşıya getiren' bu savaşın son bulması gerektiğini söyledi. İşte Biden'ın Amerikan halkına ve dünyaya yönelik öne çıkan mesajları:

'BUGÜN BİR ADAYIN DEĞİL, DEMOKRASİNİN GÜNÜ'

Biden konuşmasına, Trump'ın seçim sonuçlarını kabullenmekte zorlanmasına atıfla başladı; "Bugün Amerika'nın günü. Bugün demokrasinin günü. Tarih yazılan bir gün ve umudun günü. Yenilenmenin ve kararlığın günü" dedi. "Amerika sınandı ve meydan okumaya karşı koydu" diyen Biden, "Bugün bir adayın zaferini değil, bir davanın, demokrasi davasının zaferini kutluyoruz" diyen Biden, "Demokrasinin kıymetli olduğunu yeniden öğrendik. Demokrasi kırılgandır. Ve şu an dostlarım, demokrasi üstün geldi" ifadelerini kullandı.

'ONARILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR'

Biden, Trump destekçilerinin Kongre baskınına atıfta bulunarak, 'sadece birkaç gün önce şiddete sahne olan' alanda 'bir ulus olarak, bölünmeyen bir şekilde, iki asırdır yaptıkları gibi barışçıl iktidar geçişi için bir araya geldiklerini' söyledi. Bugün ABD'nin 'onaracağı ve yeniden tesis edeceği, iyileştirmesi ve inşa etmesi gereken çok şey olduğunu' belirten Biden, ABD'nin içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetledi:

Ülkü Ocakları yöneticisi Gülseren: Erdoğan'ı da indireceğiz

'IRKÇI İÇ TERÖRİZMİ YENİLGİYE UĞRATACAĞIZ'

"Ulusumuzun tarihinde çok az dönem bugünkü kadar zorlu olmuştur. Yüz yılda bir görülen bir virüs sinsice ülkede kol geziyor. Amerika'da bütün 2. Dünya Savaşı'nda verilen kayıplar kadar çok can aldı. Milyonlarca insan işsiz kaldı. Yüz binlerce işyeri kapandı. Irksal eşitlik için 400 yıldır süren bir haykırış bizi harekete geçiriyor. Herkes için eşitlik hayali daha fazla ertelenemez. Hayatta kalmak için bir haykırış, gezegenin kendisinden yükseliyor; daha çaresizce veya daha açıkça olamayacak bir haykırış. Ve şimdi, siyasi aşırılıkçılıkta, beyazların üstünlüğünü savunanlarda ve iç terörizmde yaşanan, karşı koymamız gereken ve yenilgiye uğratacağımız yükseliş..."

LINCOLN'ÜN KÖLELİĞİ KALDIRIRKEN YAPTIĞI KONUŞMAYA ATIF

Biden, ‘‘Bu zorlukları aşmak, Amerika’nın ruhunu yeniden tesis edip geleceğini güvence altına almak sözcüklerden çok daha fazlasını gerektiriyor. Bir demokrasideki en soyut şeyi, birliği gerektiriyor" dedi. Abraham Lincoln'ün köleliği kaldırırken sarf ettiği "Eğer adım tarihe yazılırsa bu yasayla yazılacak ve bütün ruhum burada" sözlerine atıfta bulunan Biden, "Bütün ruhumu burada. Bugün, Amerika'yı biraraya getirmeye, halkımızı birleştirmeye ve ulusumuzu birleştirmeye ruhumu veriyorum" diye konuştu.  

'İYİLEŞME İÇİN BİRLİK' ÇAĞRISI

Biden, bu amaç için tüm Amerikalılara birleşme çağrısı yaptı: "Her bir Amerikalıdan bu dava için bana katılmalarını, karşı karşıya olduğumuz düşmanlarla -öfke, nefret, aşırılıkçılık, hukuksuzluk, hastalık, işsizlik ve umutsuzluk ile- savaşmak için birleşmelerini istiyorum. Birlik olursak harika, önemli işler yapabiliriz. Hataları düzeltebiliriz ve insanları iyi işlere sokabiliriz. Çocuklarımız güvenli okullara gidebilir. Ölümcül virüsü aşabiliriz... Irk eşitliğini sağlayabiliriz. Amerika'yı, bir kez daha, dünyadaki önce gelen iyilik gücü haline getirebiliriz." 

'AMERİKAN İDEALİ İLE IRKÇILIĞIN ÇİRKİN GERÇEKLİĞİ ARASINDA BİR MÜCADELE VAR'

Birlikten söz etmenin bazılarına 'aptalca bir hayal' gibi gelebileceğini söyleyen Biden, "Bizi bölen güçlerin derin ve gerçek olduklarını biliyorum ama aynı zamanda şunu biliyorum ki, bizim tarihimiz hepimizin eşit yaratıldığına dair Amerikan ideali ile bizi uzun zamandır bölen ırkçılığın, korkunun ve şeytanlaştırmanın sert, çirkin gerçekliği arasında daimi bir mücadeleden oluşuyor" ifadelerini kullandı. Biden, Amerikan tarihinde İç Savaş, Büyük Buhran, dünya savaşları ve 11 Eylül saldırıları gibi dönemlerde birlik sağlandığını savunarak, şöyle devam etti:

'BİRLİK OLMAZSA HİDDET VE KAOS HALİ YAŞANIR'

"Birbirimizi rakipler olarak değil komşular olarak görebiliriz. Birbirimize onur ve saygı çerçevesinde davranabiliriz. Güçlerimizi birleştirebilir, bağırmaya son verebilir ve tansiyonu düşürebiliriz. Çünkü birlik olmazsa huzur olmaz, sadece hoşnutsuzluk ve hiddet yaşanır; ilerleme sağlanmaz; sadece çok yorucu bir öfke olur. Ulus olmaz, sadece bir kaos hali yaşanır."

Bu defa Soylu ile Adalet Bakanı Gül arasında kavga! 'Bakan olsan ne yazar'

'MANİPÜLASYON KÜLTÜRÜNE SON VERMELİYİZ'

ABD'nin mevcut kriz anında birlik olarak davranırsa başarısız olmayacağını söyleyen Biden, "Siyasetin önüne çıkan her şeyi yok eden bir kontrolsüz yangın olmasına gerek yok. Her bir anlaşmazlığın topyekun savaş sebebi olması gerekmiyor ve gerçeklerin manipüle edildiği, hatta üretildiği kültürü reddetmeliyiz... Bundan farklı olmalıyız. Amerika bundan daha iyi olmalı" diye konuştu.

'ABD'DE HALKIN İRADESİ SUSTURULAMAYACAK'

Biden, 6 Ocak’taki Kongre saldırısı hakkında şu ifadeleri kullandı: "Ve şimdi, isyankar bir çetenin şiddet kullanarak halkın iradesini susturabileceğini, demokrasinin işleyişini durdurabileceğini, bizi bu kutsal yerden uzaklaştırabileceğini düşünmesinden sadece günler sonra buradayız. Bunu başaramadılar. Bu olmadı, bir daha asla olmayacak. Ne bugün, ne yarın. Hiçbir zaman."

'MUHALEFET ETME HAKKI, ABD'NİN BELKİ DE EN GÜÇLÜ YANI'

Kendisini destekleyenlere teşekkür eden Biden, desteklemeyenlere de seslendi: "İlerledikçe beni dinleyin. Beni ve kalbimi inceleyin, ve eğer hâlâ aynı fikirde değilseniz, öyle olsun. Demokrasi budur. Amerika budur. Cumhuriyetimizin tanıdığı sınırlar dahilinde muhalefet etme hakkı, ulusumuzun belki de en büyük gücü. Fakat şunu açıkça duyun: Anlaşmazlık ayrışmaya yol açmamalı ve size şunun sözünü veriyorum: Bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bütün Amerikalıların. Ve size söz veriyorum, beni destekleyenler kadar beni desteklemeyenler için de mücadele edeceğim."

'İKTİDAR VE KÂR İÇİN YALANLAR SÖYLENDİ

Biden, Trump'ın adını anmadan konuşmasının bir bölümünde daha ağır eleştirilere yer verdi: "Son haftalar ve aylar bize zorlu bir dersi öğretti. Gerçekler ve yalanlar var. İktidar ve kâr elde etmek için söylenen yalanlar. Ve her birimizin, vatandaşlar olarak, Amerikalılar olarak ve anayasamızı onurlandırıp ulusumuzu korumak için yemin etmiş liderler olarak gerçeği korumak ve yalanları yenilgiye uğratmak gibi bir görev ve sorumluluğumuz var."

'ÇÖZÜM, SİZE BENZEMEYENLERE GÜVENMEMEK DEĞİL'

Biden, Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik zorlukları anladığını söyleyerek, "Fakat bunun çözümü içe dönmek, rakip kamplara çekilmek, size benzemeyenlere veya sizi gibi ibadet etmeyenlere, haberleri sizinle aynı kaynaklardan okumayanlara güvenmemek değil. Kırmızı ile maviyi, kırsal ile kenti, kent ile kırsalı, muhafazakâr ile liberali karşı karşıya getiren bu gayrı medeni savaş son bulmalı" dedi.

'SINIRLARIMIZIN ÖTESİNE MESAJIM ŞUDUR..."

Biden, dünyaya da Trump yönetiminin 'Önce Amerika' söyleminin son bulacağı mesajını verdi: "Dünya bugün bizi izliyor. Sınırlarımızın ötesine mesajım şudur: Amerika sınandı ve bu sınavdan çok daha güçlü çıktık. İttifaklarımızı onaracağız ve yeniden dünyayla biraraya geleceğiz. Dünün değil, bugünün ve yarının sorunlarını aşmak için. Ve sadece gücümüzle değil, ortaya koyduğumuz örneğin gücüyle de liderlik edeceğiz. Barış, ilerleme ve güvenlik açısından güçlü ve güvenilir bir ortak olacağız."

'AMERİKAN TARİHİNİN YENİ BÜYÜK SAYFASINI AÇACAĞIZ'

Biden Amerika'nın sınandığını savunarak sözlerine şöyle devam etti: "Bu, bir sınanma zamanı. Demokrasimize ve gerçeklere karşı bir savaşla karşı karşıyayız; öfkeli bir virüs, artan eşitsizlik, sistemli ırkçılık, iklim krizi. Bunların sadece biri bile bizi derinlemesine bir zorlukla karşı karşıya bırakırdı ama gerçek şu ki hepsiyle aynı anda yüzleşiyoruz. Bu da ülkemizi, şu ana kadar görülmüş en büyük sorumluluklardan biriyle karşı karşıya bıraktı. Sorumluluklarımızı yerine getirip çocuklarımıza yeni ve daha iyi bir dünya verebilecek miyiz? İnanıyorum ki bunu yapmalıyız ve yapacağız. Bunu yapınca da Amerikan tarihinin yeni büyük sayfasını açacağız.’’

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim