Gazeteemek- Türkiye'de 2 aydan fazla bir süredir 18 maddeyi içine alan ve dolaylı olarak Başkanlık Sistemi'ne götüren Anayasa Referandum'u sonuçlandı. Bahoz Erdal'ı 28 defa öldürüp dirilten doğruluk abidesi sevgili Anadolu Ajansı'nın verdiği sonuçlara göre Evet Yüzde 51.23 ile zaferi elde etti.

CHP, HDP ve MHP'li muhalifler sonuçlara itiraz ederek bu sonucun "demokratik" olmadığını söyledi. Bu sürecin en başından bugüne kadar demokratik olan şeyleri saymasını istesek bu siyasi partilerden sanırım bayağı bir zorlanırlar.  Çok demokratik olduğunu söyleyemeyeceğimiz bir süreçten sonra Referandum gününe geldik.

Saat 07'de maç başladı.

Faullere hakemlerin taraflı yönetimine rağmen saat 16.30'a kadar gelindi. Bir anda baktık ki YSK bir karar alarak maç içinde kural değişikliğine gittiğini açıkladı. Mühürsüz zarf ve pusulaların da dışarıdan geldiği kanıtlanmadığı sürece sayılacağını söyledi. Sonra Türkiye geneli oy sayımının sona ermesiyle birlikte YSK'dan beklediğimiz sonuçların açıklanma görevini Anadolu Ajansı üstlendi.

Anadolu Ajansı 'Evet'i yüzde 65'ten başlattı. Doğu ve güneydoğu illerinden ilk gelen sonuçları baz aldı böyle yaptı desek; ama değil. Doğu ve Güneydoğu illerinde 'Hayır' hep önde, hatta bazı yerlerde yüzde 60'ın üzerinde 'hayır' geldi. Peki Anadolu Ajansı neye dayanarak 'Evet' oylarını yüzde 65'ten başlattı.

Yüzde 65'ten başlattıktan sonra neden hep istikrarlı bir şekilde 'evet' oyları düşerken 'hayır' oyları da aynı istikrarla yükseldi.

Bir kere bile 'evet' oyları başladığı yerden sonra bir yükselme yaşamadı. En son geldi ve yüzde 51'de sabitlendi. Bu sonucu Referandumu takip etmeyen birine sorsak, "Kesin İstanbul ve Ankara'da 'Evet' önde gelmiştir. Diğer büyük şehirlerde de kafa kafaya olmuştur" der.

Ama olmadı. 

4 büyük ilde Hayır Çıktı

İstanbul: Yüzde 48,78 Evet – Yüzde 51,22 Hayır

Ankara: Yüzde 48,99 Evet – Yüzde 51,01 Hayır

Diyarbakır: Yüzde 32,45 Evet – Yüzde 67,55 Hayır

İzmir: Yüzde 31,24 Evet – Yüzde 68,76 Hayır


İzmir ve Diyarbakır'da büyük bir farkla 'hayır' çıktı. 2002'den yani AKP'nin kuruluşundan bu yana sürekli seçimleri kazanmış olan iktidar partisi ilk defa İstanbul ve Ankara'yı da kaybetti. Bunu da MHP ve BBP ile birlikte kaybetti. Bunlara rağmen nasıl olur da 'Evet' çıkar onu da büyük araştırmacı Adil Gür'e sormak gerekiyor. 


Sokağa çıkma yasakları ile büyük bir göç yaşamış ve daha sonra kendileri için bir sürü teşvik paketleri açıklanmış olan Kürt Kentleri ne dedi.. 

Şırnak

Şırnak kent merkezi: Yüzde 55.49 “Hayır”, yüzde 44.51 “Evet”

İdil: Yüzde 67 “Hayır”, yüzde 32.86 “Evet”

Cizre: Yüzde 80 “Hayır”, yüzde 20 “Evet”

Silopi: Yüzde 74.38 “Hayır”, yüzde 25.62 “Evet”

Beytüşşebap: Yüzde 65 “Hayır”, yüzde 35 “Evet”

Güçlükonak: Yüzde 72’”Hayır”, yüzde 28 “Evet”

Uludere: Yüzde 70.40 “Hayır”, 29.60 “Evet”


Mardin


Nusaybin: Yüzde 78,5 “Hayır” , yüzde 21,5 “Evet” oyu

Dargeçit: Yüzde 70 “Hayır”, yüzde 30 “Evet” çıktı


Bu bölgeler de 'hayır' dedi. Ama kazanan 'Evet' oldu. CHP ve HDP yaptıkları açıklamalarda sonuçlara itiraz ettiklerini açıkladı. Peki onların sonuçlara yaptıkları itirazlardan bir sonuç çıkar mı? 

Örneğin, 7 Haziran seçimlerinde AKP tek başına iktidar olamadığında Sayın Cumhurbaşkanı itiraz etti ve 1 Kasım'da seçimlere gittik. 

Şimdi CHP, HDP ve MHP'li muhaliflerin itirazı yerine, diyelim ki referandum da yüzde 51 ile 'evet' değil de 'hayır' çıksaydı ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan itiraz etseydi ne olurdu?