Gazete Emek - İstanbul Adalar’da toplu ulaşımda kullanılmaya başlayan, ebatları nedeniyle yurttaşların, “Azmanbüs” adını verdikleri minibüslerin kullanılmasına karşı eylemin 4’üncü günü geride kaldı. 

Adalılar bugün Büyükada Saat Meydanı’nda bir araya geldi. Ada Dostları Derneği adına basın açıklamasını okuyan şair-yazar Ataol Behramoğlu, Adalar’a getirilen minibüs tartışmalar aylardan beri sürdüğü söyledi.

İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan Adalar’da çivi çakılmasının bile yasak olduğunu anımsatan Behramoğlu "Bu kararlara aykırı her türlü karar ve icraat suçtur. İstanbul içinde bile kaldırılan bu minibüslerin, Ada içi ulaşımda kullanılması akıl dışıdır, Adalar’ın ruhunu, kimliğini, kültürünü, yaşama alışkanlıklarını ve gıpta edilen yaya dostu özelliklerini korumak yerine İstanbul’un kaosunu, yaşam kargaşasını Adalar’a taşımak akıl ve yasa dışıdır. Adalarımızın sit alanı statüsünde geri dönülmesi olanaksız yıkımların yolunu açacaktır" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na seslenen Behramoğlu "Bu ülkenin bir şairi, bir aydını olarak, bir Adalı olarak doğrudan doğruya sayın İmamoğlu'na hitap ediyorum: sizden bu inattan vazgeçmenizi talep ediyorum" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Ada halkı, Adalar Belediyesi önüne yürüdü. “Başkan nerede, adalılar burada” sloganları atan grup “Adalar’da Azmanbüs istemiyoruz”, "Azmanbüsün sefası olmaz, cefası olur", "Kedisi, kirpisi, kıyısı, bitkisi. Önca ada sakini, sonra ziyaretçi" yazılı dövizler açtı.

Öte yandan oyuncu ve senarist Levent Kazak da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na gönderdiği mektupta, "Sizden sürece bizzat katılıp, bu sorunun diyalogla çözülmesine önayak olmanızı rica ediyoruz" dedi.

Editör: Bekir GÜNEŞ