Gazete Emek - Türk Lirası'nda 2021 sonunda yaşanan değer kaybı, bir yandan dövize yönelimi artırırken diğer yandan, yüksek zamlara neden oldu. Doların özellikle aralık ayında yukarı yönlü hareketi zamların peş peşe gelmesine neden oldu.

2021'de kasım ve aralık ayı yükselişiyle doları yatırım olarak görenlerin dövize talebi artınca, TL'nin geleceği de merak konusu oldu. Merkez Bankası'nın aralık ayındaki yıl sonu tahmini anketinde dolar/TL kuru beklentisi 9,9785'ten 13,7719'a yükselmişti. 

 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 10,93 TL iken, 15,56 TL olarak gerçekleşmişti.

Kürt sorununu çözdüklerini iddia eden AKP’li Hamza Dağ’dan Diyarbakır’da Kürtçe çağrısı

Dolar TL 20 Aralık'ta 18 lirayı aşarak tarihi zirvesine çıkarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası kur artışını garanti eden TL hesabı ürününü açıklamasının ardından düşüş başladı. Dolar TL 21 Aralık'ta 12 liralara kadar geriledi daha sonraki günlerde ise yükselişe geçti. Şu günlerde de dolar kuru 13,80 seviyelerinde işlem görüyor. Peki, 2022 yılında dolar TL kuru için tahminler ne diyor?

Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı olarak çıktı. TL’deki değer kaybının ilk üç ayda yüzde 10’u aşması, ardından yılın geri kalanında 14 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Ankette yer alan ve TL’den daha fazla değer kaybetmesi beklenen tek para birimi ise yüzde 33 ile Arjantin pezosu oldu.

Editör: TE Bilişim