Gazete Emek- Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, organize suç örgütü Sedat Peker’in Suriye'deki Bayırbucak Türkmenlerine 2014'te gönderdikleri mühimmatlara ek olarak konvoya TIR'lar eklendiği ve El Nusra'ya silah gönderildiği iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Hakkında "organize suç örgütü yöneticisi ve üyesi olmak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Sedat Peker, yayınladığı sekizinci videosunda, Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine, TIR'larla gönderdiği askeri teçhizat ve silahlarla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Fatih Tezcan: Sedat Peker daha hiçbir şey konuşmadı

Silahların, terör örgütü El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra’ya gittiğini söyleyen Peker, “Benim üzerimden gidiyor ama ben yollamadım. SADAT’çılar yolladı” demişti.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, suç örgütü liderliğiyle suçlanan Sedat Peker'in Suriye'deki Bayırbucak Türkmenlerine 2014'te gönderdikleri mühimmatlara ek olarak konvoya TIR'lar eklendiği ve El Nusra'ya silah gönderildiği iddiasının doğru olduğunu öne sürdü.

Caferi, ‘Erdoğan yönetiminin bu iddialar çerçevesindeki kötü davranışlarına ve suistimallerine dair kesin bilgileri olduğunu’ söyleyerek şunları öne sürdü:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Genel Sekreterliğine ve terörle mücadele alt komisyonlarına Erdoğan rejimi ile Suriye'de faaliyette olan ve ne yazık ki Türkiye ile ortak sınırımızdan Suriye'ye gelen ve sayıları binleri bulan teröristler arasındaki ilişkiye dair kesin bilgileri içeren 108 gizli mektup gönderdik. Sedat Peker'in söylediklerinin tamamen doğru olduğunu onayladığımı, teyit ettiğimi ve doğruladığımı belirtmek isterim."

Abdülkadir Selvi, Erdoğan'ın toplantısına işaret etti: Perşembe günü haber kanalları art arda son dakika geçerse şaşırmayın

“ERDOĞAN’IN OĞLU TARAFINDAN YÖNETİLMESİNE ŞAHİTLİK ETTİK”

Caferi, DW Türkçe’nin "Peker'in Türkiye'den bazı isimlerle Suriye'deki çeşitli silahlı grupların ticari ilişkileri olduğuna dair iddialarla ilgili ellerinde veri olup olmadığı" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sedat Peker'in, Erdoğan yönetiminin-kendi aile üyeleri de dahil- petrolümüzün, doğal gazımızın, madenlerimizin ve tahılımızın çalınmasına karıştığına dair söyledikleri doğru. Çünkü, hepimiz 2015-2016 yılında petrolümüzün ve doğal gazımızın IŞİD tarafından bile çalınmasına bizzat Erdoğan'ın oğlu tarafından yönetilmesine şahitlik ettik."

CHP'den dikkat çeken iddia: 'Paramount Otel'de kalan siyasetçi Binali Yıldırım'

Benzer iddialar daha önce de Rusya tarafından gündeme getirilmiş, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, İtalyan Corriere della Sera gazetesine 2015 yılında verdiği bir mülakat vererek IŞİD'le petrol ticareti yaptığı yönündeki iddiaları ve İtalya'ya "kaçtığı" söylentisini yalanlamıştı. Erdoğan, kendi şirketinin Suriye'de iş yapmadığını da söylemişti.

Kaynak: DW Türkçe

Editör: TE Bilişim