Gazete Emek - Kobanê Davası, Sincan Cezaevi görüldü. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ duruşmaya katılmazken mahkeme heyeti duruşma erteleme talebini reddetti. Duruşmada karar çıktı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kobanê Davası'nda karar çıktı.

Mahkeme başkanı, "Bu vicdani kanaate varırken, dosyadaki deliller incelendi ve böyle bir vicdani kanaate varıldı" diyerek sözlerine başladı. 130 sayfalık karar olduğunu, ancak bunun özetini okuyacağını belirtti. Karar okunmaya başlanınca avukatlar "Bijî berxwedana HDP" sloganları atarak alkışlarla kararı protesto etti. Avukatların salonu terk etmeye başlamasının ardından mahkeme başkanı kararı okumayı durdurdu. Avukatların salondan çıkması beklendi.

KARAR OKUNDU

Mahkeme başkanı, avukatların salonu terk etmesinin ardından kararı alfabetik olarak okumaya devam etti.

Ahmet Türk: "Örgüt üyeliğinden" 10 yıl hapis cezası verildi

Ali Ürküt: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 16 yıl hapse indirildi. Yargılama sürecindeki tutumu gerekçesiyle cezası 13 yıl 4 aya indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Alp Altınörs: "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" iddiasıyla 18 yıl hapis cezası verildi. Takdiri indirimi yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Altan Tan: CMK 223’ten beraatine karar verildi.

Ayhan Bilgen: 302’den ve "örgüt üyeliğinden" ayrı ayrı beraatine karar verildi.

Ayla Akat Ata: “Örgüt üyeliği” gerekçesiyle 6 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Artırım ve indirimle birlikte 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin göz önünde bulundurulmasıyla tahliyesine karar verildi.

Aynur Aşan: "Örgüt üyeliği” gerekçesiyle 9 yıl ceza verildi. Kaçma şüphesi gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aysel Tuğluk: "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" iddiasından beraatine karar verildi.

Bircan Yorulmaz: Beraat kararı

Berfin Özgünkese: Berrat kararı

Bülent Parmaksız: 16 yıl ceza verildi. İndirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 2 yıl ceza verildi. Söz konusu cezada arttırım yapılarak, 4 yıl 6 aya çıkarıldı.

Dilek Yağlı: 16 yıl ceza verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 2 yıl verildi. Cezada arttırım yapılarak, 4 yıl 6 aya çıkarıldı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Beyza Üstün: "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.

Figen Yüksekdağ: 19 yıl hapis cezası verilerek, indirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Örgüt üyeliği ve örgüt yönetmek" iddiaları yönünden ceza verilmedi. "Tahrik" iddiasıyla da 4 yıl 6 ay ceza verildi. "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Çeşitli iddialarla verilen cezalarla birlikte hapis cezası 32 yıl 9'a çıktı.

Gülfer Akkaya: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı.

Gültan Kışanak: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yönünden beraat kararı verildi. "Örgüt üyeliği" iddiası gerekçesiyle 8 yıl ceza verildi. Ceza yarı oranında arttırılarak 12 yıla çıkarıldı. Hakkında tahliye kararı verildi.

MGK toplantısında Suriye vurgusu: Terörle mücadeledeki gayretlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü için MGK toplantısında Suriye vurgusu: Terörle mücadeledeki gayretlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü için

Günay Kubilay: 16 yıl hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İsmail Şengül: 16 yıl hapis cezası verildi. İndirim yapılmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İbrahim Binici: Beraat kararı verildi.

Meryem Adıbelli: 9 yıl hapis cezası verildi. Hakkında tahliye kararı verildi.

Mesut Bağcık: 9 yıl hapis cezası verildi. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.

Nazmi Gür: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek, ceza 18 yıl hapse indirildi. "Suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 hapis cezası verildi.

Pervin Oduncu: Ağırlaştırılmış müebbet cezası verilerek, ceza 18 yıl hapse indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sebahat Tuncel: "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 8 yıl ceza verildi. Ceza 12 yıl çıkarıldı. Tutukluluk süreci göz önünde bulundurularak, tahliye edilmesine karar verildi.

Selahattin Demirtaş: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım" iddiasıyla 20 yıl, "suç işlemeye tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Ayrıca 21 Mart 2016 Newroz’unda yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay, 29 Şubat 2016’da Amed'de yaptığı konuşmada "halkı kanunlara uymamaya tahrikten" 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme başkanı, Demirtaş ile ilgili kararı okurken duruşmaya 16.20'de 5 dakikalık ara verdi. Mahkeme 17.00'de yeniden başladı.
Demirtaş hakkındaki ceza 43 yıla çıktı.

Sırrı Süreyya Önder: Hakkındaki tüm iddialardan beraat kararı verildi.

Zeki Çelik: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Söz konusu ceza "yardımdan" dolayı 18 yıla düşürüldü. Yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verildi. Ayrıca "suçu tahrik" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Zeynep Karaman: "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla müebbet, bu ceza da "yardım" gerekçesiyle 18 yıla indirildi. "Suça tahrik" gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

36 kişi hakkında, Kobanê eylemleri sırasında yaşanan ölümlere dair beraat kararı verildi.

5 TAHLİYE

Kobanê Davası'nda tutuklu bulunan Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verilmiş oldu.

DAVA ÖNCESİ

Türkiye'nin pek çok şehrinden 300'e yakın avukatın, 10 baro başkanının ve yüzlerce kişinin izlemeye geldiği duruşmanın görüleceği Sincan Cezaevi önünde onlarca çevik kuvvet aracı, TOMA araçları, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve özel harekat polisleri de konuşlandırıldı. Sincan Cezaevi etrafında yaklaşık bir buçuk kilometrelik koridor oluşturulurken, havadan da polis helikopteri devriye uçuşu yaptı.

AİHM KARARINI UYGULAMAYAN BİR YARGI VAR'

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da davası öncesinde açıklamada bulundu.

Bakırhan, "Bu bir hukuk davası değildir. Gizli tanıklarla zorlama yorumlarla hazırlanan siyaseti erkin yönlendirdiği, karar verdiği bir kumpas davasıdır. Bugün yumuşamadan bahsedenler için Kobanê kumpas davası bir milat olacaktır. 31 Mart'tan bir ders alınıp alınmadığını bugün göreceğiz. Verilecek kararın önümüzdeki dönem Türkiye'nin hangi hatta gideceğinin de göstergesi olacağına şahitlik edeceğiz. Diliyorum ki mahkeme heyeti siyasi erkten etkilenmez. Dosyadaki boş delillerle yıllardır tutuklu olan arkadaşlarımızı tahliye ederler" ifadelerini kullandı.

Hatimoğulları ise şöyle konuştu, "Burada açıklanacak olan karar, ya Türkiye'yi tam bir karanlık, tam bir İstiklal Mahkemeleri ortamına geri çekecek ya da Türkiye'de demokrasinin önünün açılması için bir başlangıç olacak. Türkiye için bu dava bir yol ayrımıdır. AİHM kararını uygulamayan bir yargı var. Bu karar uygulanmış olsaydı, Kobanê kumpas davasından yargılanan bütün arkadaşlarımız serbest olacaktı."

Duruşmayı izlemeye gelen CHP heyeti arasında Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Yüksel Taşkın, Muhip Kanko, Gökçe Gökçen, Aliye Timisi, Süleyman Bülbül ve Okan Konuralp yer aldı.

Duruşmaya ayrıca TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP eski milletvekilleri İlhan Cihaner ve Atilla Kart, büyükelçilik temsilcileri ve çok sayıda DEM Parti milletvekili katıldı. 

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da uzun süredir görülen bu davada kararın, dosyadaki delillere göre verilmesi gerektiğini söyledi. Adaletin yerine gelmesini beklediklerini ifade eden Başarır, "Dosyada sadece gizli bir tanık var ve o gizli tanığın ifadeleri savunma tarafından çürütülmüş durumda" değerlendirmesini yaptı.

Duruşmayı yöneten hakimlere de seslenen Başarır, "Bugün beklentimiz lütfen tüm ön yargılarınızdan arının, hiçbir siyasal yapıya bakmayın, vicdanınıza göre karar verin. Burada adalet bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi grubu bu tip tüm davalara aynı hassasiyeti gösteriyor. Bugün de arkadaşlarımızla bu hassasiyetle davayı takip ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Bekir GÜNEŞ