Gazete Emek-Türkiye'nin kaderini şekillendirecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna üç gün kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerine çevrildi.

Geçtiğimiz seçimlerde resmi sonuçlara en yakın oranları tahmin eden, ancak 14 Mayıs'ta yarışın cumhurbaşkanlığı ayağında büyük oranda yanılan şirketlerden biri olan KONDA, 20-21 Mayıs'ta yaptığı saha araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

KONDA, 14 Mayıs'tan üç gün önce yayınladığı ankette Kılıçdaroğlu'nun ilk turu önde götüreceğini öngörmüştü. 

Şirketin tahmini şu şekildeydi: 

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 49.3, Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 43,7

Şirketin 28 Mayıs tahmininde ise Erdoğan'ın final etabını önde bitireceği tahmin edildi.

Buna göre kararsızlar dağıtılınca:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 52.7 

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47.3

Oy kullanmayacağı öngörülen seçmenin oranı ise: Yüzde 2.6

Şirket, anketi kamuoyu ile paylaştığı bilgi notunda ayrıca şunlara yer verdi:

"Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 28 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

Birincisi, 20-21 Mayıs tarihinden seçime kadar bir haftada yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.

İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasının ardından Ata İttifakı’nın dağılması üzerine, ittifakı oluşturan parti liderleri ve ittifak adayının seçimin 2. tur oylamasında farklı adayları destekleme kararı almaları üzerine yaşanabilecek stratejik oy kaymaları.

Üçüncüsü de bu hükümet sistemi modelinde ilk defa deneyimleyeceğimiz, 2. tura giden seçimde katılım oranı olacaktır."

14 MAYIS ANKETLERİNDE ÇOĞU ŞİRKET YANILDI

14 Mayıs'tan önce yapılan çoğu ankette CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3-4 puan önünde görünüyor, ancak seçim ikinci tura kalıyordu.

Sandık sonuçlarının açıklanmasından sonra ise aralarında KONDA, MetroPOLL, ORC gibi geçtiğimiz seçimlerinde nokta atışı tahminlerde bulunan kuruluşların çoğunun yanıldığı görüldü.

KONDA: TÜM SÜREÇLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ

KONDA, 14 Mayıs sonuçları ile kendi anketleri arasındaki farkla ilgili olarak da açıklama yaptı. 

"14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Milletvekilliği seçimlerine dair 6-7 Mayıs hafta sonu gerçekleştirdiğimiz araştırmanın bulgularını 11 Mayıs Perşembe günü önce siz sayın abonelerimizle ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık. Araştırma bulguları ve seçim sonuçları arasında, hesapladığımız hata payının ötesinde bir sapma gerçekleşmiştir" denilen açıklama, şöyle devam etti:

KONDA 37 yıldır seçimlerden 3 gün önce seçime dair son anketini kamuoyuyla paylaşmaktadır. KONDA olarak yaptığımız açıklamalarımız dışında bizimle ilişkilendiren herhangi bir bulguyu ne yalanlayabiliriz ne de doğrulayabiliriz. Çalışma alanlarından biri de siyasi araştırmalar olan bir şirketin araştırma bulgularını paylaşma gerekliliğini, abonelerimize verdiğimiz taahhüdün yanı sıra toplumsal sorumluluk olarak da görüyoruz. Geçmişimizdeki başarıların gururu kadar, başarısızlıkların mahcubiyetini ve sorumluluğunu taşımaktan kaçınmadığımızın bilinmesini isteriz.

Kendi kontrol süreçlerimizin ardından araştırma metodolojimiz, veri setimiz ve araştırma dökümanlarını gözden geçirmeleri ve değerlendirmeleri için bir akademik kurul ile çalışacak, bu çalışmanın sonuçlarını da önce siz abonelerimizle, ardından da kamuoyuyla paylaşacağız.

Bu bağlamda 14 Mayıs seçim sonuçlarına dair paylaştığımız bulgularda oluşan sapmanın nedenlerini anlamak için tüm süreçlerimizi gözden geçiriyoruz."


Kaynak: artı gerçek 

Editör: Derya çelik