ENAG nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı ENAG nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı

Gazete Emek - Asgari ücrete önümüzdeki yıl için ara zam yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor. Bazı uzmanlara göre bu yıl, asgari ücrete yapılacak son büyük zam olacak. Yeni asgari ücrette olasılıklarla birlikte son durum şöyle.

Asgari ücret 2024 Ocak zammı için hazırlıklar başladı. Yıl sonu yaklaşırken 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu en çok konuşulanlar arasına girdi.

Bakan Vedat Işıkhan kimsenin enflasyona ezdirilmeyeceğinin altını çizerek, herkesin mutabık kaldığı bir asgari ücret tutarında uzlaşmaya vurgu yaptı.

Peki yeni asgari ücret nasıl belirlenecek? Kaç lira olacak? Masaya gelecek rakamlar neler? İşte o hesaplar...

Asgari ücretteki artış işsizlik maaşından sosyal yardımların gelir kriterine kadar her türlü ödemeyi değiştirirken, çalışanlar açısından da maaş zammı anlamı taşıyor.

Sadece asgari ücretliler değil asgari ücret dışında maaş alan çalışanlar da yapılacak artıştan olumlu etkileniyor.

Asgari ücret tespit komisyonu önümüzdeki ay toplanacak.

İşçi kesimini temsil edecek olan Türk-İş, işveren kesimini temsil edecek olan TİSK ve hükümettemsilcileri masaya zam oranını belirlemek için oturacak.

Asgari ücret tespit komisyonu, zam oranını belirlerken enflasyon oranını da baz alıyor.

Mevcut asgari ücret 11.402,32 TL.

Eğer enflasyon oranına göre zam yapılırsa, yeni asgari ücret 15.735,20 TL olacak.

Hükümetten yapılan açıklamalara ve bugüne kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının hep enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor.

Bu yüzden yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50'ye çıkartılması beklenen bir sonuç olarak ortada duruyor. Bu durumda yeni asgari ücretin 17 bin liranın üzerine çıkacağı görülüyor.

Türk-İş'in masaya getireceği rakam ise 17.803 TL. Bu rakam da net asgari ücret açısından yüzde 50'nin biraz üzerinde bir orana tekabül ediyor.

Sonuç olarak, yeni asgari ücretin 17 bin liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Editör: Bekir GÜNEŞ