Gazete Emek- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le 'Kürdistan' üzerine konuşan esnaf Kurtalan Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla gözaltına alındı. 

'BULUNDUĞUNUZ YER KÜRDİSTAN'DIR' DEMİŞTİ

Siirt'te esnaf ziyaretinde bulunduğu sırada Akşener’le sohbet eden Cemil Taşkesen adlı esnaf, “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu Kürdistan inkâr ediliyor” ifadelerini kullanmıştı.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN



GÖZALTINA ALINDI

Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığı, "…şu an bulunduğunuz yer Kürdistan'dır, ama ne yazık ki Meclis'te bu Kürdistan inkar ediliyor” ifadeleri nedeni ile Taşkesen hakkında “Terör Örgütü Propagandası” yapmak suçlaması ile soruşturma başlattı. Savcılığın başlattığı soruşturma kapsamında Kurtalan’da bulunan evine baskın düzenlenerek gözaltına alınan Taşkesen, Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Taşkesen’in gözaltı işlemleri sürüyor. 

Siirt'te Meral Akşener ile vatandaşlar arasında 'Kürdistan' tartışması

'KÜRDÜM DEMEK SUÇ MU?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, gözaltına alınan Cemiş Taşkesen'in serbest bırakılması çağrısında bulunarak "Nedir yani, ben Kürdüm, dilim Kürtçe demek yasak mı? Kürt olmak yasak mı? " diye sordu.

AKP'DEN TEPKİ: AŞIRI TAVIR NEYİN ALAMETİ?

AKP MKYK Üyesi ve 23. Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Siirt ziyaretinde esnaf Cemil Taşkesen'ın “Burası Kürdistan” dediği için gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Sosyal hesabından geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürdistan, Lazistan” açıklamasına gönderme yapan Abdurrahman Kurt, “Erdoğan ‘Kürdistan, lazistan’ dedi. Siirt’te bir vatandaşımızın oldukça medeni bir üslupta düşüncesini ifade etmesine gösterilen aşırı tavır neyin alameti? Kim bu tavrı ne adına sergiliyor ?Tarihi gerçekleri yok etmeye çalışmak nedir?” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR BAROSU'NDAN TEPKİ



Diyarbakır Barosu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Siirt'in Kurtalan ilçesindeki esnaf ziyaretinde "bulunduğunuz yer Kürdistan'dır" ifadesini kullandığı için Cemil Taşkesen adlı esnaf hakkında Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan soruşturma başlatılmasına karşı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kürt kimliği, dili, coğrafyası kapsamında Kürdistan tanımlamasının suç olarak nitelendirilmesi ve soruşturmaya konu edilmesini kabul etmiyoruz" denildi.

Taşkesen, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu Kürdistan inkar ediliyor" ifadelerini kullanmış ve polis ekipleri bugün soruşturma kapsamında Taşkesen'i adresinde gözaltına almıştı.

SERBEST BIRAKILDI

Kurtalan Cumhuriyet Savcılığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le Kürdistan üzerine konuşan esnaf Cemil Taşkesen gözaltına alınmıştı. Taşkesen, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Abdulkadir Selvi'den Erdoğan'a eleştiri: Tek kelime ile yanlıştı


NE OLMUŞTU?

Önceki gün yaptığı ziyarette Cemil Taşkesen adlı esnafın, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor" sözleri üzerine Akşener, şunları söylemişti:

"İnsanların Kürt, Türk, Alevi, Sünni olması etnik aidiyetleridir. Dini aidiyetlerine, mezhepsel aidiyetlerine herkes saygı duymak zorundadır. Sen, 'Burası Kürdistan' diye tariflersen... Ben başından beri bir şey söylüyorum. Biz bu ülkenin sınırları içerisinde bir bütün müyüz, değil miyiz? Sorunun cevabı bir. O cevabı da verecek olan hem sensin hem benim. Ben Türk'üm, sen Kürt'sün. Dolayısıyla bir Kürt'le bir Türk'ün vereceği bir cevaptır. Diyeceğim ki 'Cemil, bu coğrafyada, bu Anadolu coğrafyasının bir bütün olarak, ta Edirne'den Kars'a denir ya, oraya kadar olan sistemin içinde pek çok etnik aidiyet var, pek çok dini, yani Müslümanlığın içinde farklı farklı inançlar var, mezhepler var. Bunlarla ilgili biz bir miyiz, bütün müyüz? Sen buna 'evet' diyorsan... Seni inkar eden yok. Onu böyle kabul etmem mümkün değil. Bu ayrışmadır. Bunu kabul etmem mümkün değil."

Bir başka Siirtli de, "Siz İçişleri Bakanı'yken Doğu ve Güneydoğu'da kaç faili meçhul cinayet yaşandı?" sorusunu yöneltmesi üzerine Akşener, "Benim bakanlığım döneminde hiç. Siz beni eleştirebilirsiniz, beni sevmeyebilirsiniz, benden nefret de edebilirsiniz. Ama yalan söylenmesini, iftira atılmasını kabul etmem mümkün değil. Ben 8 ay İçişleri Bakanlığı yaptım. Sayın Soylu'ya göre ben stajyer İçişleri Bakanıyım. Onun için ben ne olduğumu anlayabilmiş değilim. Sayın Soylu'ya göre stajyer bakan olduğuma göre o söylediklerinizi yapmış olmam mümkün değil." yanıtını verdi. Akşener'in aracına binmesinin ardından bazı partililer soruyu soranlara tepki gösterdi. Olaya polis müdahale ederek gerilimin artmasını engelledi. 

Editör: TE Bilişim