İnsanların gelecekte Ay ve Mars gibi başka bir uydu yada gezegende yaşayabilmesi için araştırma ve çalışmalar sürerken, yapılan yeni bir araştırma, buralarda birbirinden izole halde yaşayacak kolonilerin kendi aksanlarını geliştireceğini ortaya koydu.

Indy 100’ün aktardığına göre, Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nden Fonetik ve Konuşma Enstitüsü Direktörü Jonathan Harrington, Ay veya Mars’ta yaşayacak insanlar arasında yeni aksanların gelişeceğini anlattı. 

Aksan, kişilerin ve insan topluluklarının coğrafi konum, yaş, toplumsal cinsiyet ve sosyoekonomik statü gibi bir dizi etmenden etkilenen farklı konuşma tarzları olarak ifade edilebilir. Yapılan bir araştırma, uzayda koloni kurmak için Dünya’dan ayrılacak kişilerin konuşma şekillerinin de bu değişimden etkileneceğini gösterdi. 

Buna göre, Dünya’da başka bir ülkeye ya da bölgeye taşınan insanlar, uzun bir süre boyunca bu yeni yerde kaldıklarında kendi aksanlarında değişimler olduğuna şahit olur. Üstelik bu, çoğu zaman kişiler fark etmeden yaşanan bir değişimdir. Benzer şekilde, Ay ya da Mars’taki bir kolonide kalan kişilerin de önce birbirlerinin aksanını taklit etmeleri, nihayetinde ise yeni bir aksan geliştirmeleri olasıdır. 

Harrington, bu teoriyi test etmek için beraberindeki 11 araştırmacıyla birlikte Antarktika’daki bir laboratuvara gitti. Grup, bütün bir kışı burada birlikte geçirdi. 12 araştırmacının arasında beşi güney, üçü kuzey aksanında konuşan sekiz İngiliz araştırmacı da vardı. Kış aylarının sonunda her birinin konuşmasında bazı fonetik değişimler olduğu görüldü. Örneğin, tüm grup belirli sesleri farklı telaffuz etmeye başladı. 

Harrington, bu araştırmaya dayanarak, “Antarktika’da da olsa uzayda da olsa kişilerin uzun bir süre boyunca dış dünyadan izole bir şekilde bir arada kaldığı herhangi bir ortamda tam da bu yaşanmalı” değerlendirmesinde bulundu. Harrington’a göre, aksan değişiminin uzayda çok daha büyük olması da oldukça olası çünkü uzaydayken dünyadaki kişilerle iletişim kurmak daha da zor olacaktır. 

Diğer bir deyişle, araştırmacıların tahminlerine göre, uzayda yaşayacak kişiler uzun bir süre boyunca bir arada kaldıktan sonra önce birbirlerini taklit etmeye başlayacaklar, ardından sonraki nesilleri de etkileyecek bir aksan değişimi yaşanacak ve yeni, eşsiz bir aksan ortaya çıkacak.

Hollanda'da bir kafede çok sayıda kişi rehin alındı Hollanda'da bir kafede çok sayıda kişi rehin alındı







 

Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik