Gazete Emek - Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, doların yeniden yükselmesi gibi sebepler yüzünden sıvı yağ fiyatlarına zam bekleniyor. Migros ve A101 ayçiçek yağ fiyatlarını güncelledi. Migros ve A101 ayçiçek yağ fiyatları ne kadar oldu. Torku, Orkide, Abalı, Yudum, Biryağ, Kırlangıç ve Komili ayçiçek yağ fiyatları ne kadar? 

Ayçiçeği yağında tehlike çanları çalıyor. Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıktı. Rusya, Azak Denizi'nde Türkiye'ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermiyor. Bu gemiler getirilemezse Türkiye yağsız kalabilir.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Ayçiçek yağı tedariklerinde yaşanabilecek sorunlar gündeme geldi. Rusya'nın, Azak Denizi üzerinde Türkiye'ye ait yağ taşımakta olan yaklaşık 15 geminin çıkışına izin vermemesi, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'ni harekete geçirdi. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü ile iletişime geçen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin stoklarla ilgili son durumu bildirmesi üzerine gözler Ayçiçek yağına ve fiyatlarına çevrildi.

İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda, 'Ayçiçek yağında stoklar ne durumda?", "Ayçiçek yağ fiyatları artacak mı?' 'Sıvıyağ stokları bitiyor mu?' sorularına cevap aranmaya başladı.

Rusya'nın, Azak Denizi üzerinden Türkiye'ye ait 15 geminin çıkışına izin vermemesi üzerine yağ stoklarının son durumu ile ilgili Ticaret Bakanlığı'na yazı yazarak dikkat çeken Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, ilgili yazıda açıkladığı stok durumuyla yeni bir gündem oluşturdu. Ayçiçek tedarikinde yaşanabilecek sorunları aktaran yazının ardından gözler sıvı yağ fiyatlarına çevrildi.

Enerji fiyatları, artan tarımsal girdiler ve kur farkı yanı sıra günlerdir süren Rusya Ukrayna savaşı ayçiçek yağı fiyatlarını olumsuz etkiledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası iki ülke arasında devam eden savaş, Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Stoklarda market rafları dahil 1-1.5 aylık yağ kaldığı tahmin ediliyor.

Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki dikkat çeken zamlara son dönemde yenileri eklendi. Artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansırken, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ise Türkiye'nin yağ ithalatını olumsuz etkiliyor.

Farah Zeynep Abdullah, Bergen'i engelleyen Kozan Belediye Başkanı'na 'IQ testi' gönderdi 

AYÇİÇEK YAĞI STOKLARI BİTİYOR MU?

Rusya ve Ukrayna arasına süren savaş, dünya piyasalarını etkiledi. Buğday fiyatlarında gerçekleşen artışın ardından gözler sıvıyağ fiyatlarına çevrildi. Ukrayna'da süren savaş nedeniyle Ayçiçek yağında arz tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye'de Ayçiçek yağı stoklarının ne durumda olduğu ise merak edilen konular arasında yer alıyor. Savaş yüzünden ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıkmış ve tehlikenin sinyallerini vermeye başlamıştı. En son Rusya'nın Azak Denizi'ndeki Türkiye'ye ait olan ve yağ taşıyan yaklaşık 15 geminin çıkışına izin vermemesi, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'ni harekete geçirdi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı'na konu ile ilgili yazı yazarak, Türkiye'deki ayçiçeği yağı stoklarına dair bilgi verdi. Azak Denizi'nde çıkışına izin verilmeyen gemilerin getirilmemesi durumunda Türkiye'nin yağsız kalabileceğini vurgulayan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, şuan stoklarda en fazla Mart sonu, Nisan ortasına yetecek kadar yağ kaldığını belirtti. Rusya'nın ithalat gemilerine izin vermemesi durumunda yağ konusunda büyük sorunlar yaşanabileceğinin altını çizen dernek temsilcileri, Dışişleri Bakanlığı'nın ve Rusya Büyükelçiliği'nin nezdinde acil bir girişimde bulunması gerektiğini belirtti.

Tarım Bakanı’ndan ‘ayçiçek yağı’ açıklaması: Endişe edilecek bir durum yok 

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI ARTACAK MI?

Dünyanın en büyük ayçiçeği yağı ithalatçısı olarak bilinen Türkiye, en yoğun ithalatını Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştirmekte. İki ülke arasında çıkan savaş dolayısıyla Türkiye'nin ham yağ ithalatını ciddi seviyede etkiledi. Ham ayçiçeği yağı ithalatındaki kilit noktalardan biri de Azak Denizi. Türkiye'ye ithal edilmekte olan Ayçiçek yağının büyük bölümü de bu bölgede yer alan Rostov Limanı'ndan yükleniyor. Fakat Rusya'nın Türkiye'ye ait olan yaklaşık 15 gemisine çıkış izni vermiyor olması, Türkiye'nin ya konusunda sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçerek gerekli tedbirleri alması yönünde talepte bulundu.

BİTKİSEL YAĞ FİYATLARI UÇUYOR

Şubatta en fazla artış, aylık yüzde 8,5’lik artışla bitkisel yağ fiyatlarında oldu. Yıllık bazda ise yüzde 36,8 artan FAO Yağ Fiyatları endeksi, şubatta rekor tazeledi.

Küresel talep artarken arz sorunları yaşanması, bitkisel yağ fiyatlarındaki artışta etkili oldu.

FAO, yağ fiyatlarına ilişkin olarak, dünyanın en fazla palm yağı ihraç eden ülkesi Endonezya’nın ihracatı kısması, Güney Amerika’da soya üretiminde düşüş beklentisi ve Karadeniz’de savaş nedeniyle ayçiçek yağı ihracatında düşüş olacağına dair kaygılara işaret etti.

A101’de 5 kiloluk ayçiçek yağı 200 lirayı geçti. Sosyal medyada bazı marketlerin yağları 215 liraya sattığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim